Proteste ale fermierilor din Moldova, nemulțumiți că nu au primit despăgubiri pentru culturile distruse de calamități

Dată publicare: 07-04-2021 16:43
Dată actualizare: 07-04-2021 17:52


Fermierii din Moldova au protestat pe străzile din Iași, Botoșani și Vaslui, nemulțumiți că nu au primit încă despăgubiri pentru culturile de primăvară distruse de calamități anul trecut.

Au venit cu peste 150 tractoare și s-au oprit la prefecturi pentru a-și spune necazurile. Oamenii spun că au ajuns în situații disperate în care nu și-au mai putut plăti contractele și ratele pentru utilajele agricole, iar, astfel, s-au trezit citați la tribunal.

La Iași, în jur de 70 de utilaje agricole au intrat în oraș însoțite de Poliție și Jandarmerie. Fermierii au traversat orașul și au înaintat până la Prefectură, acolo unde câțiva delegați au discutat cu prefectul. Oamenii din stradă și-au spus însă nemulțumirea pentru banii încă neprimiți, de la volanul mașinilor agricole.

Emil Bălteanu, Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Iași: „Suntem în situația în care pentru culturile din primăvara anului trecut nu s-au acordat despăgubiri promise de ministrul Agriculturii Oros. Am ajuns aici pentru că am protestat la Iași, la București și la protestele noastre nu au fost încă răspunsuri certe. Noi vrem banii la culturile calamitate în anul precedent.”

Este vorba despre terenuri cultivate cu porumb sau floarea soarelui, spun organizatorii, care au fost compromise de secetă. Un fermier, de exemplu, a avut pierderi la ambele culturi.

Fermier: „Am fost afectat și la cultura de porumb și la floarea soarelui. La porumb am avut daună de 80 și ceva la sută, la floarea soarelui, în jur de 70 la sută, în condițiile în care cultivăm porumb pe jumătate din suprafață din 1.600 de hectare, 800 de hectare de porumb. Organizăm acest protest, pentru că nu suntem tratați corect de către stat. Statul ar trebui să fie partenerul nostru, dar se pare că e partenerul nostru doar la colectat impozite. În momentul în care trebuie să ne ajute să trecem peste o perioadă mai dificilă, cum fac statele din Europa sau alte continente, ne întoarce."

Potrivit organizatorilor, dacă în 2019 s-au produs 19 milioane de tone de porumb, în 2020, din cauza calamităților, s-au făcut în jur de 11 milioane de tone.

Și la Botoșani, membrii Asociației Cultivatorilor de Plante s-au alăturat protestului și au ieșit pe străzi cu aproximativ 50 de utilaje agricole care au blocat mai bine de o oră străzile din oraș.


VIDEO PROTVPLUS.RO