Cruce și sicriu pentru sportul românesc. Sindicaliștii spun că se pregătesc tunuri imobiliare în locul performanțelor

Dată publicare: 06-04-2021 18:32
Dată actualizare: 06-04-2021 20:00


Protest gălăgios de Ziua Sportului. Reprezentanții Sindicatul Național pentru Sport și Tineret au ieșit în stradă cu o cruce și-un sicriu.

Au vrut să îi transmită ministrului că nu s-a mai investit de mult în sport, iar bazele sportive sunt în paragină și vor trece în subordinea primăriilor.

Protestatarii susțin că astfel sunt pregătite tunuri imobiliare, nicidecum performanță sportivă.

Reprezentanții Sindicatului Național pentru Sport ;i Tineret au protestat în fața ministerului, nemulțumiți că bugetul pentru anul acesta este mic.

Elisabeta Lipa, canotoare: ”Să ajungi un sportiv de înaltă performanță trebuie să pleci de la bază, iar baza la noi înseamnă cluburile sportive, care la ora actuală sunt inexistente, pentru că nu au susținere financiară. Cluburile nu-și permit să ducă un sportiv la un campionat național. Deci, nu mai vorbim de masă, casă, să-l ții într-un cantonament. Situația este foarte gravă”.

Sindicaliștii sunt revoltați și pentru că ministrul Eduard Novak a decis trecerea bazelor sportive din subordinea ministerului, la primării. În toată țara, bazele sportive sunt amplasate în locuri deosebite.

Andi Nagy, Sindicatul Național pentru Sport și Tineret: ”Un tun imobiliar, se gândesc numai la proprietăți, numai la ce este de luat. N-au pic de aplecare asupra problemelor din sport, din tineret”.

Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului: ”Noi nu avem puterea să manageriem un patrimoniu atât de uriaș cum avem astăzi. Până astăzi n-a venit nicio federație să-mi prezinte vreun proiect: ”uite, am asta, vreau să investesc în copii, în juniori, am acest nivel de antrenori, vreau să schimb”, nimeni n-a venit cu acest proiect. Au venit pentru buget și au venit pentru patrimoniu!".

Sandu Popa, secretar general al Federației de Canotaj: ”Ce se întâmplă astăzi în sportul de înaltă performanță are urmări abia peste 10 ani, peste un ciclu olimpic, cel mai devreme. De aceea, nu suntem îngrijorați pentru astăzi, suntem îngrijorați pentru mâine”.

Din păcate, mai toate bazele sportive administrate de stat sunt la pământ. La final, jandarmii i-au amendat pe protestatari pentru că nu au respectat distanța impusă de autorități din cauza pandemiei.


VIDEO PROTVPLUS.RO