In vizita la hotelul pentru insecte, o solutie care ne scapa de pesticide. Proiectul inceput cu 74.000 de euro din fonduri UE

Dată publicare: 30-10-2015 18:52
Dată actualizare: 02-11-2015 07:06


Mai in gluma, mai in serios, si insectele au inceput sa traga la hotel. In Transilvania, de exemplu, gospodarii care vor sa se fereasca de pesticide au instalat adaposturi pentru albine salbatice, buburuze si carabusi.

Hotelul pentru insecte este un concept, care protejeaza speciile care ajuta la polenizare si alunga daunatorii. Astfel, intr-un mod ieftin si usor, culturile din jur devin ecologice.

In aceasta localitate din Satu Mare au aparut primele hoteluri pentru insecte. Sunt niste "casute" din lemn, stuf si chirpici, iar inauntru insectele de diferite feluri se pot strecura in voie.

"Aici se adapostesc carabusii, albinele zidar si croitoare folosesc mai ales stuful, iar lutul si chirpiciul e preferat de specii de viespe sapatoare. Buburuzele se retrag in compartimentele cu material vegetal."

Hotelurile pentru insecte sunt extrem de populare in tarile din Vestul Europei. Inpirati reprezentantii unei asociatii de la noi au luat exemplul lor si a accesat 74.000 de euro din fonduri europene pentru a construi adaposturi.

Tamas Sike, presedintele asociatiei: "La fel cum face pisica in jurul caselor noastre, asa putem folosi buburuzele impotriva daunatorilor agricoli. In agricultura ecologica este foarte folositor hotelul de insecte pentru ca atrage un numar mare de rapitori."

Cu aceste adaposturi polenizarea din zona creste cu 25%. Iar buburuza, de exemplu, mananca gandaceii care apar pe frunzele plantelor in timp ce carabusii se hranesc cu gandacii de Colorado - daunatorul cartofilor. Hotelurile pentru insecte pot inlocui asadar tratamentele chimice, iar culturile devin ecologice.

Localnic: "Am vazut si la Bercu si pare o idee buna. M-am gandit sa fac si eu acasa ca e simplu si folositor."

Localnic: "Este o metoda ecologica si economica pentru o agricultura durabila."

Pana acum au fost identificate in total 30 de specii de insecte care vin in micile hoteluri.

dr. Zoltan Laszlo, entomolog: "Avem 3 grupuri de insecte unele care sunt rudele albinelor sunt albinutele salbatice care polenizeaza pomii fructiferi avem pradatorii care colecteaza insecte care sunt daunatoarele plantelor Ele colecteaza foarte multe specii de paduchi de frunze."

40 de astfel de casute au fost construite deja in judetele Satu Mare, Salaj, Maramures si Bihor.


VIDEO PROTVPLUS.RO