Propunerea socanta a UE. De ce incearca sa ne convinga ca trebuie sa mancam insecte
De groaza crizei alimentare care ameninta omenirea, expertii Uniunii Europene incearca sa ne convinga sa mancam insecte. Initiativa este tratata cu mult interes la Bruxelles din moment ce pentru studiile preliminarii s-au alocat 3 milioane de euro.
Banii ar trebui sa fie folositi, deocamdata, pentru cercetare. Adica, specialistii trebuie sa afle repede care sunt valorile nutritive ale gandacilor, viermilor si greierilor.
In Romania, pentru moment este interzisa prepararea insectelor in restaurante, acasa, desigur, nu ne opreste nimeni sa incercam sa aflam ce gust au tantarii. Este de notorietate faptul ca thailandezii, chinezii sau columbienii trateaza taratoarele sau zburatoarele ca pe delicatese.
Preventiv, Uniunea Europeana a alocat bani multi pentru finantarea unor cercetari de promovare si studiere a consumului de insecte. Entomologii, cum sunt numiti oamenii de stiinta din domeniu, spun ca din 2020 vom gasi greieri, furnici sau gandaci in magazine ori in meniul restaurantelor, de data asta ca alimente sanatoase si nu in produsele stricate.
De ce aceasta preocupare? Pana in 2050, populatia pamantului va ajunge la 9 miliarde, spune Organizatia Natiunilor Unite intr-un studiu alarmant. Cu alte cuvinte, vom avea nevoie de doua planete ca sa putem hrani toti oamenii.
"Insectele au multe avantaje: emit mai putin CO2 decat alte animale, sunt mai usor de hranit, folosesc mai putina apa si mancare. Nu avem date si studii daca romanii ar dori sa manance insecte, dar stim ca sunt oameni care mananca deja insecte", a explicat Michael Jennings, purtator de cuvant, cercetare, inovare si stiinta.
Mai in gluma, mai in serios, insectele au un continut foarte scazut de colesterol. Gandacii sunt antidiuretici si foarte bogati in proteine. In plus, viermii contin fier, magneziu, calciu, dar si vitaminele B1, B2 sau B3. 100 de grame de "carne de greiere", reprezinta o sursa buna de carbohidrati, calciu si fosfor, are 121 de calorii si doar 5,5 grame de grasime.
La fel de adevarat este si ca pe langa aceste solutii mai putin tentante, am putea incerca sa eficientizam agricultura la nivel mondial. Spre exemplu, numai Romania ar putea hrani 80 de milioane de locuitori daca cele 9 milioane de hectare, acum parloaga, ar fi arate si semanate cu cap.