Propunere controversata: taxa pentru cei care ajung la Urgenta din cauza drogurilor sau alcoolului
Un proiect controversat a fost depus marti la Camera Deputatilor. Medicul Tudor Ciuhodaru propune ca toti cei care ajung la camera de garda din cauza consumului de alcool si droguri sa plateasca o taxa, la externare.
Sau, daca nu au bani, sa presteze munca in folosul comunitatii.
Reprezentantii Ministerul Sanatatii, dar si asociatiile care sprijina persoanele cu astfel de probleme resping proiectul. Ei spun ca propunerea incalca dreptul fiecarui om la servicii medicale si ar putea duce chiar la moartea celor care, din cauza restrictiilor, nu vor mai trece pragul spitalelor.
La Spitalul Sfantul Pantelimon din Capitala, la urgente, au ajuns in ultima luna 9.000 de oameni. 70 erau sub influenta alcoolului si 7 consumasera droguri.
Doctor Fiorella Mitoiu, purtator de cuvant Spitalul Sfantul Pantelimon: "Multi vin cu traumatisme cranio-cerebrale, necesita investigatii gen computer tomograf".
La nivel national, statul cheltuieste 25 de milioane de euro pentru a-i trata pe cei aproximativ 60.000 de pacienti bauti sau drogati, ajunsi la camerele de garda.
Deputatul Tudor Ciuhodaru a depus in Parlament un proiect de lege care sa ii oblige pe acesti pacienti sa plateasca tratamentul primit.
Concret, ei vor trebui sa achite, la iesirea din spital, intre 500 si 1.000 de lei. Sau sa faca pana la 100 de ore de munca in folosul comunitatii. Daca in mai putin de un an se intorc la urgenta, din aceeasi cauza, suma se va dubla.
Tudor Ciuhodaru: "S-ar putea sa te gandesti de doua ori inainte de a bea in exces, daca vrei neaparat sa ajungi sa vopsesti gardurile sau sa tunzi iarba".
Potrivit proiectului, banii colectati, care ar insuma cheltuielile pentru examinare, determinare toxicologica si masurile terapeutice, ar urma sa fie folositi tot de unitatile sanitare.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii se opun si spun ca masura incalca dreptul fiecarui om la servicii medicale.
Raed Arafat, Ministerul Sanatatii: "Nu este aplicabil un astfel de lucru in sistemul de urgenta si va produce chiar decese. De la un moment al consumului de alcool sau droguri, deja vorbim de pacienti, nu vorbim de oameni care consuma pentru ca au chef, ci pentru ca nu pot opri si au nevoie de ajutor pentru a se opri".
De aceeasi parere sunt si asociatiile care ajuta persoanele dependente de alcool.
Ioana Tomos, director de programe Asociatia ALIAT: "In loc sa ne gandim cum sa-i scoatem din sistemul medical, ar trebui sa investim in mai multe servicii, si-n mai multe centre".
Statisticile arata ca in Romania sunt 2 milioane de persoane care consuma alcool in exces si 600.000 de oameni dependenti de droguri.
Sursa: Pro TV
Etichete: consum de alcool, urgenta, tudor ciuhodaru, consum de droguri,
Dată publicare:
04-06-2013 20:14