Proprietarii, obligaţi să-şi monteze repartitoare sau contoare, altfel riscă amenzi mari
În toiul verii, parlamentarii au votat noi reguli pentru cei care locuiesc în case şi apartamente cu încălzire centralizată.
Toţi sunt obligaţi să monteze, până la finalul anului 2020, repartitoare sau contoare. Un termen care până acum a fost amânat, după ce mulţi au avut de plătit facturi mai mari cu astfel de dispozitive de măsurare individuală.
Vestea bună este că scade TVA-ul pentru energie termică de la 19, la 5%.
Cei care stau în case sau apartamente cu încălzire centralizată trebuie să monteze obligatoriu contoare sau repartitoare, până în 2020, conform proiectului de lege votat de parlamentari. Jumătate dintre bucureşteni, de exemplu, au avut dar au renunţat la ele.
Locatar bloc: “Le-am dat jos.”
Reporter: “Ce v-a nemulţumit?”
Locatar: “Factura era prea mare faţă de alte blocuri care avea mult mai mică faţă de noi. Avem căldură mult mai multă şi plătim mult mai puţin cu RADET-ul.”
Administratorii de bloc au altă teorie.
Dan Rujan, administrator: “Din nefericire, formula de calcul care e acum în vigoare nu ţine seama de un lucru. Ca mare parte din căldura se transmite şi prin pereţi şi asta nu e măsurabilă.
Per total bloc se plăteşte mai puţin.”
Mihai Mereuță, Lisa Asociațiilor de Proprietari Habitat: „Eu am în proiect cinci elemenţi în sufgraferie. Vecinul de deasupra şi-a desfiinţat uşa de la sufragerie şi a pus un calorifer cât balconul de mare. Când se plăteşte pe suprafaţa utilă, plătim la fel. Când s-a pus repartitorul, e normal că omul se uită strâmb. Eu plătesc 10 milioane şi tu 2 milioane. Păi da.”
Cei care nu vor monta sisteme individuale de măsurare risca amenzi de până la 1000 de lei. Un alt articol prevede scăderea TVA-ului pentru energie termică, de anul viitor, la 5%. Fără acordul Comisiei Europene, atrage atenţia Guvernul.
Mihai Mereuță, Lisa Asociațiilor de Proprietari Habitat: „Chiar dacă nu va fi o scădere vizibilă, sigur balonul ăsta de oxigen la bugetul local va ajuta să nu crească facturile în sezonul rece următor.”
În plus, pentru cei nemulţumiţi de sistemul centralizat care vor să centrală proprie deconectarea va fi mai simplă.
Sorin Bumb, deputat: “Este nevoie doar de avizul asociaţiei, pentru că până acum în lege iniţial era stipulat să se obţină avizul vecinilor, locatarul care voia să se debranşeze.”
Proiectul de act normativ a fost trimis preşedintelui, pentru promulgare.