Mai multi tineri, majoritatea cu studii realizate in afara tarii, vor sa impuna, prin initiativa cetateneasca, penalizari de unu la suta din salariul unui deputat sau senator, pentru fiecare absenta de la munca a alesilor.

In plus, tinerii reuniti in cadrul unei fundatii cer publicarea cheltuielilor facute de parlamentari si desfiintarea votului secret. Ca sa reuseasca, au nevoie de 100 de mii de semnaturi din partea romanilor, pe care trebuie sa le stranga in urmatoarele 6 luni.

"Fiecare parlamentar ne costa peste 53.000 de lei pe luna. Mai mult decat o Dacia Duster nou-nouta. Nu stim ce fac cu banii, dar stim ca absenteaza des de la locul de munca. Media prezentei in Senat a fost de doar 49% in 2013."

Cu aceste argumente, dar si cu sondaje care arata ca 9 din 10 romani nu mai au incredere in Parlament, tinerii din Fundatia Caesar au lansat i74. O initiativa cetateneasca ce vrea, printr-un proiect de lege propus de romani, sa schimbe regulamentele Parlamentului si legea raspunderii ministeriale.

Sebastian Burduja, presedintele Fundatiei Caesar: "Sa nu mai avem deputati sau senatori care sa se ascunda dupa votul cu bile, secret, sa-si asume deciziile pe care le iau//vrem sa-i penalizam pe cei care nu se prezinta cu 1% din indemnizatii pentru fiecare absenta nemotivata."

Cheltuielile deputatilor si senatorilor nostri sunt de trei ori mai mari decat ale parlamentarilor din Ungaria. Spre deosebire de legile din toata Europa, alesii romani isi deconteaza cheltuielile printr-o declaratie pe propria raspundere, fara sa le justifice cu facturi sau bonuri fiscale.

Proiectul Fundatiei Caesar vrea sa schimbe toate astea, dar are nevoie de peste 100 de mii de semnaturi din 11 judete, plus voluntari.

Dan Nichita, directorul general al Fundatiei Caesar: "Poate sa contacteze clubul nostru civic, local, si sa se implice de la a voluntaria pentru strangerea de semnaturi, pana la a intreba cand trebuie sa semneze si unde, avand in vedere ca aceste semnaturi trebuie sa fie in orginal."

Pentru ca urmeaza un an cu alegeri, tinerii sustin ca o astfel de initiativa ar putea fi inceputul schimbarii din temelii a clasei politice.

Romania are astazi aproape 600 de parlamentari, carora romanii le platesc peste 2500 de euro pe luna indemnizatii, plus 10.000de euro alte cheltuieli. Pe site-ul www.i74.ro aflati cum puteti sustine proiectul.