Proiectul prin care mai multi tineri cer penalizarea parlamentarilor lenesi. Au nevoie de 100.000 de semnaturi ale romanilor

Ultimul update: Marti 20 Octombrie 2015 07:06
Data publicarii: Sambata 17 Octombrie 2015 13:40
Categorie: Social

Mai multi tineri, majoritatea cu studii realizate in afara tarii, vor sa impuna, prin initiativa cetateneasca, penalizari de unu la suta din salariul unui deputat sau senator, pentru fiecare absenta de la munca a alesilor.

In plus, tinerii reuniti in cadrul unei fundatii cer publicarea cheltuielilor facute de parlamentari si desfiintarea votului secret. Ca sa reuseasca, au nevoie de 100 de mii de semnaturi din partea romanilor, pe care trebuie sa le stranga in urmatoarele 6 luni.

"Fiecare parlamentar ne costa peste 53.000 de lei pe luna. Mai mult decat o Dacia Duster nou-nouta. Nu stim ce fac cu banii, dar stim ca absenteaza des de la locul de munca. Media prezentei in Senat a fost de doar 49% in 2013."

Cu aceste argumente, dar si cu sondaje care arata ca 9 din 10 romani nu mai au incredere in Parlament, tinerii din Fundatia Caesar au lansat i74. O initiativa cetateneasca ce vrea, printr-un proiect de lege propus de romani, sa schimbe regulamentele Parlamentului si legea raspunderii ministeriale.

Sebastian Burduja, presedintele Fundatiei Caesar: "Sa nu mai avem deputati sau senatori care sa se ascunda dupa votul cu bile, secret, sa-si asume deciziile pe care le iau//vrem sa-i penalizam pe cei care nu se prezinta cu 1% din indemnizatii pentru fiecare absenta nemotivata."

Cheltuielile deputatilor si senatorilor nostri sunt de trei ori mai mari decat ale parlamentarilor din Ungaria. Spre deosebire de legile din toata Europa, alesii romani isi deconteaza cheltuielile printr-o declaratie pe propria raspundere, fara sa le justifice cu facturi sau bonuri fiscale.

Proiectul Fundatiei Caesar vrea sa schimbe toate astea, dar are nevoie de peste 100 de mii de semnaturi din 11 judete, plus voluntari.

Dan Nichita, directorul general al Fundatiei Caesar: "Poate sa contacteze clubul nostru civic, local, si sa se implice de la a voluntaria pentru strangerea de semnaturi, pana la a intreba cand trebuie sa semneze si unde, avand in vedere ca aceste semnaturi trebuie sa fie in orginal."

Pentru ca urmeaza un an cu alegeri, tinerii sustin ca o astfel de initiativa ar putea fi inceputul schimbarii din temelii a clasei politice.

Romania are astazi aproape 600 de parlamentari, carora romanii le platesc peste 2500 de euro pe luna indemnizatii, plus 10.000de euro alte cheltuieli. Pe site-ul www.i74.ro aflati cum puteti sustine proiectul.
 

3,5 milioane de romani, in executare silita. O noua lege ar putea impune o suma maxima ce poate fi ceruta de recuperatori
3,5 milioane de romani, in executare silita. O noua lege ar putea impune o suma maxima ce poate fi ceruta de recuperatori
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cătălin Radu Tănase
Cătălin Radu Tănase: „Respectul se câștigă, nu se impune. Reputația la fel“
Proteste anunțate luni în Piața Victoriei: ”Nu vrem Ordonanță pentru corupți”
Mihai Șora cere ”proteste masive și anticipate”, după ordonanța anunțată de Tudorel Toader
Pancartă luminoasă pe grămada de zăpadă din Piaţa Victoriei: "Aici e PSD Firea"
Animalele de companie care au ajuns să facă bani pentru stăpânii lor
Femeie tâlhărită în propria casă de 4 indivizi cu cagule, care au legat-o și au lovit-o
Marin Dumitrescu
Românul care a organizat primele raliuri are 100 de ani. A lucrat și cu Regele Mihai
Concurs de pescuit la copcă, în Bacău. ”Avem slăninuță, pește este puțin”
Klaus Iohannis, selfie cu schiori, în Munții Șureanu
Grădinițe și creșe cu tarif de doar 8 lei/zi, ridicate cu fonduri europene. ”Mană cerească”
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
Cursuri suspendate astăzi în 59 de unităţi de învăţământ. În ce județe se vor închide școlile