Ideea de 100 milioane de euro a Ministerului Educatiei: Camere video in toate scolile din Romania

15-01-2013 19:05


Blamate de elevi, dar agreate de parinti si de profesori, camerele de supraveghere ar putea fi instalate in toate scolile. Este dorinta ministrului educatiei, care nu stie insa de unde va lua banii pentru ele.

Cert este ca sistemele de supraveghere ii protejeaza pe copii si-i obliga sa fie atenti la ore. Problema este ca pentru o singura scoala camerele video costa pana la 8 mii de euro.

Peste 70% dintre incidente au loc in pauze, la intrarea si la iesirea de la cursuri. Mai mult de jumatate dintre ele au fost rezolvate dupa vizionarea imaginilor de pe camerele de supraveghere montate in unitatile de invatamant.

Tocmai pentru a diminua numarul conflictelor care izbucnesc in scoli, ministrul educatiei vrea sa monteze camere video in toate unitatile scolare.

La scoala 190 din sectorul 4, de exemplu, copiii sunt monitorizati atunci cand sunt pe holuri sau in curtea scolii. Insa parintii doresc mai mult.

''Avem 16 camere exterioare monitorizate permanent si inca 12 in clase, dar acestea nu sunt functioale. Parintii s-au aratat interesati sa le punem si pe acelea in functiune'', spune directoarea unei scoli.

Un sistem de monitorizare video prin care parintii isi pot urmari copiii in timpul orelor sau in pauze costa aproximativ 8000 de euro. Din cele 25 de mii de scoli din toata tara jumatate au deja, iar pentru celelalte ar mai fi nevoie de 100 de milioane de euro, bani pe care ministerul nu ii are in acest moment.

Multe scoli au cumparat camere din banii parintilor.

Un astfel de sistem presupune si un server in care sunt stocate imaginile. Acestea pot fi accesate si de parinti.

Pe langa elevi, si profesorii sunt monitorizati de camerele video si sanctionati de superiori, daca nu-si fac datoria. 

VIDEO PROTVPLUS.RO