Proiectul bucatarilor romani pentru a atrage turistii cu gusturi fine. Cand vom avea restaurante cu stele Michelin in tara

×
Codul embed a fost copiat

Speram ca in cel mult trei ani sa avem macar un restaurant cu o stea Michelin.

Este mesajul bucatarilor profesionisti din Romania, mahniti ca mii de turisti cu gusturi alese nu aleg Bucurestiul, ci Budapesta, care are deja doua localuri cotate cu stele Michelin.

Exista deja un proiect pilot care isi propune sa reinventeze felurile traditionale romanesti, astfel incat sa devina interesante si pentru evaluatorii internationali. Ghidul Michelin are de cativa ani un birou in tara noastra si urmareste atent evolutia celor 500 de restaurante de gastronomie fina.

Privind cu oricata atentie, nu veti ghici ca in farfurie e o fasole cu ciolan afumat, ardei copt si ceapa prajita. Pentru ca totul a fost transpus in stilul asa-zis molecular.

Iahnia, fiarta cu bacon si piept de porc, a fost transformata in spuma. Apoi asamblata cu felii de berbecut si decorata cu mugurasi de ridichi si fire din ardei rosu marinat si racit cu gheata.

Citește și
Restaurant
Saptamana restaurantelor. In ce perioada veti putea manca la JUMATATE de pret in cele mai fine localuri ale Bucurestiului

Iar acestea sunt sarmale de caprioare, vita si porc, fierte in vid in foi de spanac si puse pe un pat de mamaliga cu pasta de trufe. E nevoie insa de mai multe texturi si un plus de culoare: petale de panselute crescute organic. Puse cu grija, cu o penseta.

"Inclusiv instrumentele cu care gatim inseamna ceva in bucataria moderna. Prezentarea este mult mai mica, fata de 10-12 sarmalute traditional romanesti. Dar face parte dintr-un meniu cu 6,7, 12 feluri de mancare", spune Chef Nico Lontras.

Ghidul Michelin nu cauta feluri clasice, decat daca arata uluitor. Cine ar ghici ca sub acest fals servet se afla o rata cu varza?

Varza se face cu stafide si scortisoara, iar granulele sunt, de fapt, paine picanta. Ingredientele trebuie sa fie, automat, de cea mai buna calitate: iata un file de biban, cartofi cu anghinare de Ierusalim si flori comestibile pe ceea ce pare a fi un sos de portocale.

Asadar, din reteta adjudecarii unei stele Michelin avem bucatarii cu potential, dar ne lipseste fluxul constant de ingrediente premium.

"E momentul sa iesim si noi in fata cu gastronomia noastra. Ne uitam in jurul nostru si vedem tari ca Ungaria, care au deja doua locatii cu stea Michelin si simtim acea amareala ca noi inca nu suntem acolo" a explicat Laurentiu Tanase, fondator Star Chef.

"In Capitala sunt in jur de 3000 de localuri, cu o rata anuala de conversie de 10%, adica unele se inchid si altele se deschid. 500 dintre ele sunt catalogate a fi "de gastronomie fina". Cel mai bune exemplu sunt acelea cu specific national" a relatat Adriana Stere, corespondent Pro TV.

Odata ce un local romanesc va dori certificarea, expertii Michelin vor face evaluari de calitate lunare, timp de 12 luni.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
"Am reusit sa vand opt pana acum". Pizza de 450 de dolari, cu caviar rusesc, e disponibila intr-un restaurant canadian

Un restaurant canadian a introdus in meniu o pizza speciala, care trebuie comandata cu 24 de ore inainte de a fi servita si costa 450 de dolari.

Saptamana restaurantelor. In ce perioada veti putea manca la JUMATATE de pret in cele mai fine localuri ale Bucurestiului
Saptamana restaurantelor. In ce perioada veti putea manca la JUMATATE de pret in cele mai fine localuri ale Bucurestiului

Daca sunteti in Bucuresti intre 16 si 23 mai, aflati ca aproape 50 de localuri de lux, de la berarii la bistrouri si trattorii, va asteapta cu meniuri spectaculoase, la jumatate de pret.

Sushi la nivel inalt. Obama putea declansa un incident diplomatic pentru ca nu a mancat tot la cina cu premierul Japoniei
Sushi la nivel inalt. Obama putea declansa un incident diplomatic pentru ca nu a mancat tot la cina cu premierul Japoniei

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, l-a dus pe presedintele Americii, Barack Obama, la cel mai renumit restaurant de sushi din lume, Sukiyabashi Jiro, pentru o cina privata, miercuri seara.

Recomandări
Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice. VIDEO
Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice. VIDEO

Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice, au declarat joi oficialii militari și de securitate ucraineni, potrivit Sky News.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.