Proiectul bucatarilor romani pentru a atrage turistii cu gusturi fine. Cand vom avea restaurante cu stele Michelin in tara


Ultimul update: Miercuri 21 Mai 2014 06:58
Data publicarii: Duminica 18 Mai 2014 20:08
Categorie: Stiri Sociale

Speram ca in cel mult trei ani sa avem macar un restaurant cu o stea Michelin.

Este mesajul bucatarilor profesionisti din Romania, mahniti ca mii de turisti cu gusturi alese nu aleg Bucurestiul, ci Budapesta, care are deja doua localuri cotate cu stele Michelin.

Exista deja un proiect pilot care isi propune sa reinventeze felurile traditionale romanesti, astfel incat sa devina interesante si pentru evaluatorii internationali. Ghidul Michelin are de cativa ani un birou in tara noastra si urmareste atent evolutia celor 500 de restaurante de gastronomie fina.

Privind cu oricata atentie, nu veti ghici ca in farfurie e o fasole cu ciolan afumat, ardei copt si ceapa prajita. Pentru ca totul a fost transpus in stilul asa-zis molecular.

Iahnia, fiarta cu bacon si piept de porc, a fost transformata in spuma. Apoi asamblata cu felii de berbecut si decorata cu mugurasi de ridichi si fire din ardei rosu marinat si racit cu gheata.

Iar acestea sunt sarmale de caprioare, vita si porc, fierte in vid in foi de spanac si puse pe un pat de mamaliga cu pasta de trufe. E nevoie insa de mai multe texturi si un plus de culoare: petale de panselute crescute organic. Puse cu grija, cu o penseta.

"Inclusiv instrumentele cu care gatim inseamna ceva in bucataria moderna. Prezentarea este mult mai mica, fata de 10-12 sarmalute traditional romanesti. Dar face parte dintr-un meniu cu 6,7, 12 feluri de mancare", spune Chef Nico Lontras.

Ghidul Michelin nu cauta feluri clasice, decat daca arata uluitor. Cine ar ghici ca sub acest fals servet se afla o rata cu varza?

Varza se face cu stafide si scortisoara, iar granulele sunt, de fapt, paine picanta. Ingredientele trebuie sa fie, automat, de cea mai buna calitate: iata un file de biban, cartofi cu anghinare de Ierusalim si flori comestibile pe ceea ce pare a fi un sos de portocale.

Asadar, din reteta adjudecarii unei stele Michelin avem bucatarii cu potential, dar ne lipseste fluxul constant de ingrediente premium.

"E momentul sa iesim si noi in fata cu gastronomia noastra. Ne uitam in jurul nostru si vedem tari ca Ungaria, care au deja doua locatii cu stea Michelin si simtim acea amareala ca noi inca nu suntem acolo" a explicat Laurentiu Tanase, fondator Star Chef.

"In Capitala sunt in jur de 3000 de localuri, cu o rata anuala de conversie de 10%, adica unele se inchid si altele se deschid. 500 dintre ele sunt catalogate a fi "de gastronomie fina". Cel mai bune exemplu sunt acelea cu specific national" a relatat Adriana Stere, corespondent Pro TV.

Odata ce un local romanesc va dori certificarea, expertii Michelin vor face evaluari de calitate lunare, timp de 12 luni.

"Am reusit sa vand opt pana acum". Pizza de 450 de dolari, cu caviar rusesc, e disponibila intr-un restaurant canadian
VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Neversea, distracția continuă
Kadebostany, Lucas & Steve, Mahmut Orhav fac show la "Neversea"

10:17
VORBESTE LUMEA
Viața, "Pe o pânză de păianjen"
Vlad Zamfirescu:"Nu este o comedie, este o dramă cu accente comice!"

03:28
VORBESTE LUMEA
Adela Popescu s-a apucat de pilates! Ce spune antrenorul despre evolutia vedetei

04:51
LA MARUTA
La înot pentru un scop nobil

06:40
LA MARUTA
Cristi Pascu, pălării din părul clientelor

12:26
LA MARUTA
Cum arată apartamentul de lux pe care îl deține Brigitte în Mamaia

06:46
LAS FIERBINTI
Dorel ia bani de la Bobiță
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

01:06
LAS FIERBINTI
Prefectul vine cu un iepuraș în Fierbinți
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

02:48
LAS FIERBINTI
Celentano vrea să scape de vicii
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

02:24
LA MARUTA
Ramona Păun se mărită. Cum a fost cerută de soție

10:40
Scandal la Cimitirul din Valea Uzului
Situaţia Cimitirului Valea Uzului, dezbătută la MApN. Ce se va întâmpla cu mormintele eroilor
Peste 1700 de tineri au absolvit facultatea de Medicină şi Farmacie din Iași. Câți sunt străini
Let's Do It, Romania! Cum am reușit să mobilizăm 1.8 milioane de oameni să curețe România
Procesiune impresionantă la Suceava. 5.000 de pelerini, pelerinaj la moaştele cu racla Sfântului Ioan cel Nou
Bucureștenii s-au relaxat la concertul susţinut de trupa Byron
Când vom putea găsi la piață caise românești. Vremea rea a stricat planurile fermierilor
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, la final
Spectacol impresionant de arficii la finalul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu
Sânziene sau Drăgaica, tradiții și obiceiuri. Ce e bine să faci în această zi
Spectacol, adrenalină și relaxare la Haidook Summer Fest, în Dâmbovița
Surprize la Cluj Never Sleeps. Cum s-au distrat tinerii în centrul orașului
Zeci de tineri "înarmați" au luat cu asalt o pădure din Botoșani
Marşul normalităţii în București: ”Opriţi atacul asupra inocenţei copiilor”. FOTO