Proiectul bucatarilor romani pentru a atrage turistii cu gusturi fine. Cand vom avea restaurante cu stele Michelin in tara
Speram ca in cel mult trei ani sa avem macar un restaurant cu o stea Michelin.
Este mesajul bucatarilor profesionisti din Romania, mahniti ca mii de turisti cu gusturi alese nu aleg Bucurestiul, ci Budapesta, care are deja doua localuri cotate cu stele Michelin.
Exista deja un proiect pilot care isi propune sa reinventeze felurile traditionale romanesti, astfel incat sa devina interesante si pentru evaluatorii internationali. Ghidul Michelin are de cativa ani un birou in tara noastra si urmareste atent evolutia celor 500 de restaurante de gastronomie fina.
Alegeri 2024
20:47
PSD a solicitat BEC renumărarea voturilor în prezența jurnaliștilor și observatorilor: „Este nevoie de transparenţă totală”
20:45
Decizia BEC după ce USR a cerut să se renunțe la renumărarea voturilor din primul tur al prezidențialelor
20:34
FRF, mesaj pentru români înainte de alegerile parlamentare: "Avem șansa să inspirăm din nou Europa!" | VIDEO
20:12
PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2 dacă Ciolacu o va depăși pe Lasconi la renumărare. Negrescu: „A spus foarte clar”
Privind cu oricata atentie, nu veti ghici ca in farfurie e o fasole cu ciolan afumat, ardei copt si ceapa prajita. Pentru ca totul a fost transpus in stilul asa-zis molecular.
Iahnia, fiarta cu bacon si piept de porc, a fost transformata in spuma. Apoi asamblata cu felii de berbecut si decorata cu mugurasi de ridichi si fire din ardei rosu marinat si racit cu gheata.
Iar acestea sunt sarmale de caprioare, vita si porc, fierte in vid in foi de spanac si puse pe un pat de mamaliga cu pasta de trufe. E nevoie insa de mai multe texturi si un plus de culoare: petale de panselute crescute organic. Puse cu grija, cu o penseta.
"Inclusiv instrumentele cu care gatim inseamna ceva in bucataria moderna. Prezentarea este mult mai mica, fata de 10-12 sarmalute traditional romanesti. Dar face parte dintr-un meniu cu 6,7, 12 feluri de mancare", spune Chef Nico Lontras.
Ghidul Michelin nu cauta feluri clasice, decat daca arata uluitor. Cine ar ghici ca sub acest fals servet se afla o rata cu varza?
Varza se face cu stafide si scortisoara, iar granulele sunt, de fapt, paine picanta. Ingredientele trebuie sa fie, automat, de cea mai buna calitate: iata un file de biban, cartofi cu anghinare de Ierusalim si flori comestibile pe ceea ce pare a fi un sos de portocale.
Asadar, din reteta adjudecarii unei stele Michelin avem bucatarii cu potential, dar ne lipseste fluxul constant de ingrediente premium.
"E momentul sa iesim si noi in fata cu gastronomia noastra. Ne uitam in jurul nostru si vedem tari ca Ungaria, care au deja doua locatii cu stea Michelin si simtim acea amareala ca noi inca nu suntem acolo" a explicat Laurentiu Tanase, fondator Star Chef.
"In Capitala sunt in jur de 3000 de localuri, cu o rata anuala de conversie de 10%, adica unele se inchid si altele se deschid. 500 dintre ele sunt catalogate a fi "de gastronomie fina". Cel mai bune exemplu sunt acelea cu specific national" a relatat Adriana Stere, corespondent Pro TV.
Odata ce un local romanesc va dori certificarea, expertii Michelin vor face evaluari de calitate lunare, timp de 12 luni.