Sushi la nivel inalt. Obama putea declansa un incident diplomatic pentru ca nu a mancat tot la cina cu premierul Japoniei

Ultima actualizare: 27-04-2014 07:17
Barack Obama si Shinzo Abe la restaurantul Sukiyabashi Jiro

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, l-a dus pe presedintele Americii, Barack Obama, la cel mai renumit restaurant de sushi din lume, Sukiyabashi Jiro, pentru o cina privata, miercuri seara.

Conform BuzzFeed, ambasadorul SUA in Japonia, Caroline Kennedy, a participat de asemenea la aceasta cina, impreuna cu consilierul pe probleme de Securitate Nationala, Susan Rice. Obama a ajuns la restaurant la scurt timp dupa sosirea in Japonia. El se afla intr-o vizita oficiala de 3 zile, in cadrul unui turneu asiatic "delicat", pe care il va sustine in Coreea de Sud, Malaysia si Filipine - dar fara a trece prin China.

Politia din Tokyo a format bariere in cartierul Ginza din Tokyo, unde sute de oameni s-au adunat in fata restaurantului Sukiyabashi Jiro, in speranta ca vor reusi sa-i vada pe cei doi lideri.

Sukiyabashi Jiro este un restaurant foarte mic din Tokyo, clasificat cu 3 stele Michelin. Localul are doar 10 locuri si este condus de Jiro Ono, care are 89 de ani.

Acest restaurant a fost subiectul unui film documentar in 2011, "Jiro dreams of sushi", care a oferit detalii despre arta perfecta a lui Jiro in bucataria sushi. La acest restaurant, comanda minima este de 30.000 de yeni (adica 300 de dolari), pentru 20 de bucati de sushi, care sunt selectate de Jiro insusi.

In ciuda faimei mondiale, Sukiyabashi Jiro se afla situat intr-o statie de metrou din Tokyo. In acest restaurant, premierul Abe i-a turnat sake lui Obama in ceasca. "Presedintele mi-a spus ca "M-am nascut in Hawaii si am mancat o gramada de sushi, dar acesta a fost cel mai bun sushi pe care l-am gustat in viata mea", a declarat premierul japonez, dupa cina.

"Aici exista un sushi foarte bun", a spus Barack Obama dupa cina care a durat aproximativ 90 de minute. Cu toate acestea, presa japoneza sustine ca presedintele american a mancat doar jumatate din ce i s-a oferit.

Potrivit proprietarului unui restaurant de yakitori (carne fripta) vecin, intervievat de postul de televiziune TBS, Obama a mancat doar jumatate din meniu, in timp ce Abe a savurat cele 20 de produse sushi servite unul cate unul, in ritmul clientului, de catre Jiro Ono. Proprietarul restaurantului de yakitori spune ca a avut acces la aceste informatii, care ar fi putut provoca un incident diplomatic, discutand cu unul dintre angajatii restaurantului de sushi. La finalul mesei, cei doi lideri au iesit din restaurant zambind, aparent incantati.

Premierul japonez voia sa utilizeze acest moment pentru a strange legaturile amicale cu cel mai important invitat pentru tara, insa presedintele american, prezentat uneori ca un om de afaceri pragmatic, a abordat imediat negocierile comerciale dificile dintre cele doua state.

Intrebat despre apetitul presedintelui, Yoshihide Suga, un purtator de cuvant al Guvernului, a refuzat sa spuna cate produse a consumat, dar a dat asigurari ca "a mancat destul de mult". Cina "a jucat un rol important in construirea increderii intre lideri", a conchis Suga.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO