Proiect: Elevii si studentii pot face practica in orice perioada din an, pe contracte individuale

admitere facultate, studenti

Deputatul PSD Catalina Stefanescu a depus la Senat o propunere legislativa privind practica elevilor si studentilor, care prevede ca acestia sa incheie in mod direct cu angajatorul "contracte individuale de practica".

Potrivit acestui proiect de lege, programele de practica mai lungi se pot desfasura in orice perioada a anului.

Astfel, propunerea legislativa introduce termenul de "contract individual de practica", incheiat direct intre practicant si angajator/operator economic, fara obligatia acestuia din urma de a mai incheia o conventie cu unitatea de invatamant.

In acest fel, angajatorii sau operatorii economici nu vor mai trebui sa incheie conventii cu unitatile de invatamant, iar toate obligatiile vor fi introduse intr-un contractul individual, in conditiile in care raspunderea juridica a agentului economic va fi aceeasi pentru ca unitatea de invatamant va putea verifica respectarea conditiilor asumate.

Propunerea legislativa prevede, de asemenea, ca studentii sau elevii care fac practica in baza acestui contract individual sa fie remunerati in situatia in care contractul de practica se prelungeste peste numarul minim de ore, caz in care angajatorul este obligat sa plateasca minimum 80% din salariul minim pe economie.

Citește și
Adevărul despre moartea lui Aleksei Navalnîi. Autoritățile au ascuns semnele care arătau în mod clar ce s-a întâmplat

Potrivit initiativei legislative, in aceasta situatie, agentul economic va beneficia de o compensare a impozitului aferent remuneratiei stabilite prin acordarea unei prime financiare echivalente si nu va plati, practic, impozitul aferent remuneratiei platite practicantului.

Astfel, propunerea legislativa are un capitol distinct privind "Plata activitatii de practica", unde se prevede la art. 1) : ca "Pe durata minima de practica prevazuta pentru fiecare specializare, partenerul de practica poate plati practicantului o remuneratie stabilita prin negociere directa", iar la art. 2) : ca "Pentru activitatea de practica desfasurata peste limita numarului minim de ore stabilit pentru fiecare specializare, partenerul de practica este obligat sa plateasca practicantului o remuneratie care nu poate fi mai mica decat 80% din valoarea salariului minim pe economie".

Propunerea legislativa mentine cota de 5% din alocatia anuala a elevului sau studentului, pe care o va primi operatorul economic pentru fiecare loc de practica ocupat.

O alta modificare prevede ca programele de practica sa poata avea o durata mai lunga si sa poata fi desfasurate in orice perioada a anului.

Astfel, se propune eliminarea restrictiei ca practica sa aiba loc doar la finalul semestrului, dar, in schimb, operatorii economici vor avea obligatia de a stabili pentru elevii si studentii practicanti un program de lucru care sa le permita frecventarea cursurilor si sustinerea examenelor.

Proiectul de lege introduce si "certificatul de practica", document prin care sa fie atestate competentele dobandite de elevi si studenti in programele de practica urmate si care va contine si operatorii economici la care s-au instruit.

Propunerea legislativa introduce si notiunea de "stagiu preliminar de practica", al carui rol este de a permite orientarea vocationala a elevilor si studentilor catre domeniile in care considera ca pot performa.

Acest stagiu va fi organizat in cadrul unitatii de invatamant si va consta intr-o informare a elevilor si studentilor cu privire la activitatea propriu-zisa pe care o presupune o anumita specializare practica, potrivit proiectului.

Propunerea legislativa defineste, totodata, mai clar conditiile care trebuie indeplinite de operatorul economic in programele de practica, in sensul ca practicantul poate fi incadrat doar pe o pozitie relevanta pentru specializarile prevazute in programa școlara, este stabilit un coordonator de practica pentru cel mult patru practicanti, sunt reglementate sanctiuni pentru nerespectarea conditiilor de calitate asumate prin contractul individual de practica.

Potrivit unui comunicat de presa, propunerea legislativa depusa de deputatul PSD Catalina Stefanescu beneficiaza de sustinerea a 95 de deputati si senatori de la toate grupurile parlamentare, precum si a 11 membri ai Guvernului.

"Scopul principal pe care l-am vizat e diminuarea somajului extrem de ridicat din randul proaspetilor absolventi. In prezent, peste 57% din tinerii care au terminat o forma de invatamant nu isi pot gasi un loc de munca in primele trei luni de la absolvire, pe motiv ca nu au suficienta experienta.

Legea propusa ofera elevilor si studentilor posibilitatea de a dobandi experienta practica inca din timpul studiilor. Nu am anulat nimic din ceea ce functioneaza bine in prezent, dar am creat mai multe posibilitati si am definit un cadru mai flexibil atat pentru elevi si studenti, cat si pentru angajatorii care au nevoie de forta de munca specializata in domeniul lor de activitate", a declarat deputatul PSD, potrivit sursei citate.
 

Articol recomandat de sport.ro
"Pentru mine e un om mort!" Laurențiu Reghecampf nu vrea să mai audă de Anamaria Prodan
"Pentru mine e un om mort!" Laurențiu Reghecampf nu vrea să mai audă de Anamaria Prodan
Citește și...
Tic-tac! Cât timp mai avem până ne îneacă gunoiul, în București? Groapa de la Vidra e aproape plină
Tic-tac! Cât timp mai avem până ne îneacă gunoiul, în București? Groapa de la Vidra e aproape plină

Din gunoiul pe care-l produce fiecare bucureștean zilnic, puțin peste 1 kilogram ajunge la groapa de la Vidra.

Mii de credincioși au ajuns deja la Iași, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Pelerinajul începe peste 10 zile
Mii de credincioși au ajuns deja la Iași, la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Pelerinajul începe peste 10 zile

Deși mai sunt 10 zile până la cel mai mare pelerinaj ortodox de la noi, cel de la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, pelerinii au ajuns deja la Iași. Sunt câteva mii de credincioși care speră să evite astfel aglomerația.

Mizerie și mâncare expirată sau pusă direct pe jos, la un celebru restaurant de fițe din București. Ce a decis ANPC
Mizerie și mâncare expirată sau pusă direct pe jos, la un celebru restaurant de fițe din București. Ce a decis ANPC

Restaurantul Roka Greek Taverna, din sectorul 1, a fost amendat cu 5.000 de lei de ANPC, care a dispus, totodată, închiderea temporară a activităţii, după un control efectuat în urma unei sesizări primite de la consumatori.

Recomandări
Un ciclon care traversează România de la vest la est a adus deja vânt puternic și ploi. Unele orașe au avut inundații
Un ciclon care traversează România de la vest la est a adus deja vânt puternic și ploi. Unele orașe au avut inundații

România este de 20 de ore sub avertizare meteorologică de vreme rea și urmează încă o zi cu emoții pentru multe județe. Un ciclon care traversează țara de la vest la est a adus deja vânt puternic și ploi.

Valuri de drone într-un atac de peste cinci ore lansat de Rusia asupra Kievului
Valuri de drone într-un atac de peste cinci ore lansat de Rusia asupra Kievului

Mai multe valuri de drone au fost lansate de Rusia duminică noapte asupra Kievului într-un atac de peste cinci ore, al patrulea asupra capitalei ucrainene de la începutul acestei luni, a anunţat armata ucraineană, citată de Reuters şi Unian.

Israelul a eliminat zeci de lideri Hezbollah în Liban și îi atacă în Yemen pe rebelii Houthi. Reacția Iranului, un mister
Israelul a eliminat zeci de lideri Hezbollah în Liban și îi atacă în Yemen pe rebelii Houthi. Reacția Iranului, un mister

Israelul își extinde ofensiva, cu noi lovituri în Yemen, unde se află rebelii Houthi, susținuți de Iran. Atacurile asupra unor ținte militare au lăsat în urmă cel puțin cinci morți și peste 30 de răniți.