Proiect de ordin: ghiozdane mai ușoare pentru copii. Nu ar trebui să depășească 10% din greutatea corporală
Ghiozdane mai ușoare pentru elevi. Asta își dorește Ministerul Sănătății, care a venit și cu propuneri. Greutatea ghiozdanului nu ar trebui să depășească 10% din cea a copilului.
O soluție ar fi să existe în clase și câte un dulăpior pentru fiecare elev, astfel încât cei mici să nu mai ia acasă toate manualele. Conducerea școlilor ar trebui să facă investiții în acest sens. Dar de la teorie la practică e cale lungă!
La ieșirea din școală, trotuarele sunt pline de copii care-şi duc în spate ghiozdanele grele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Părinte: „10 kilograme! Cam așa. 8-10 kilograme!"
Mamă: „Sunt cam vreo 10 cărți mari și grele. Vreo 13, cu caiete cu tot. Copilul are numai 20 și ceva de kilograme.”
Reporter: Și cărțile?
Mamă: „Vreo 6 kilograme".
În cabinetele medicilor ajung tot mai mulți elevi cu probleme cauzate, printre altele, și de greutatea și purtarea necorespunzătoare a ghiozdanului, dar și de băncile care nu sunt adaptate mereu pentru dezvoltarea copilului.
Nora Cucu, medic primar recuperare medicală: „Un ghiozdan greu, purtat asimetric, favorizează apariția unei scolioze precoce. Din cauza ghiozdanului pot să apară și alte tulburări ale curburii coloanei. Pot să apară dureri la nivelul umerilor, la nivelul coloanei."
Ministerul Sănătății vrea să reducă toate aceste problemele. Într-un proiect de ordin, oficialii din învățământ precizează că un ghiozdan ar trebui să nu fie mai greu de 10% din greutatea copilului, iar în școli să existe dulapuri individuale. Ba chiar se stipulează și ce fel de ghiozdan trebuie purtat: cu faţa posterioară întărită, cu bretele late, purtate pe ambii umeri, compartimentate, pentru a asigura distribuția simetrică a greutății.
„Greutatea conţinutului ghiozdanului nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copilului.
Vor fi luate măsuri ce pot consta în: asigurarea unor dulapuri individuale pentru elevi, organizarea activităților de învățare, asigurarea unor spații pentru activități de efectuare a temelor după ore, educație sanitară privind alegerea și purtarea corectă a ghiozdanului." - Proiectul privind modificarea ordinului nr. 1456/2020, Ministerul Sănătății.
Pe de alt parte, însă, Ministerul Educației spune că nu a fost consultat în privința acestui proiect: „Forma finală a proiectului la care vă referiți este în proces de elaborare la nivelul departamentelor abilitate din cadrul Ministerului Sănătății. Ministerul Educației va primi versiunea de proiect rezultată în urma consultării organizate de Ministerul Sănătății."
Însă de la propuneri la punerea în practică, este cale lungă. Mai ales la noi. Cei din conducerea școlilor spun că măsurile ar fi bune, doar că ...
Carmen Prigoană, director Școala Gimnazială "Ion Creangă" Cluj-Napoca: „Nu am putea să verificăm, numai dacă ar verifica acasă părinții, greutatea ghiozdanelor raportat la greutatea fiecărui copil.”
Reporter: Dar dacă aveți două schimburi, 60 de dulăpioare ar încăpea?
Carmen Prigoană: „Exclus, nu. Dacă sunt două schimburi, nu."
În unele școli, unde există spațiu, au început să fie montate astfel de dulăpioare individuale, din fonduri europene.
Darius Chiș, director Școala Gimnazială "Octavian Goga" Cluj-Napoca: „Am observat că se plâng de dureri de spate, am încercat și noi, fiind într-un singur schimb. Nu duc tot acasă, dar totuși este greu, fiind multe discipline."
Ordinul Ministerului Sănătății este în faza de consultări.