Lista de cumpărături pentru școală. Cât costă un ghiozdan cu cele necesare pentru începerea anului școlar
Vacanța de vară e aproape pe sfârșite, iar părinții trebuie să facă lista de cumăpărături cu tot ce au nevoie copii pentru noul an școlar.
Clopoțelul pentru noul an școlar 2022-2023 va suna pe 5 septembrie 2022, iar elevii sunt nerăbdători să-și revadă colegii și profesorii, însă până atunci, trebuie să meargă la cumpărături împreună cu părinții pentru a cumpăra rechizite și ghiozdane.
Cumpărăturile pentru noul an școlar
Odată cu apropierea începerii anului școlar, vine și timpul ca părinții să facă lista cu tot ce le trebuie copiilor pentru noul an școlar și de asemenea să-și stabilească bugetul.
Pentru copii, cumpărarea de rechizite și mai ales de ghiozdane reprezintă o bucurie.
Dacă atunci când pleacă de acasă, copiii au deja în minte că vor un penar sau un ghiozdan cu personajul preferat din desene, în momentul în care ajung în magazin, lucrurile se schimbă și copiii sunt tentați să aleagă cât mai multe produse.
Cât costă rechizitele și ghiozdanul
Cu scopul de a-i ajuta pe părinți să-și stabilească cât mai bine bugetul, am consultat prețurile de la mai multe magazine online și am oferit cu aproximație un prag minim și unul maxim pentru rechizite și ghiozdane.
Prețul unui penar fără accesorii pornește de la 5 lei și poate ajunge până la 300 de lei, în funcție de model și imprimeu.
Prețul unui penar care conține accesorii (pix, radieră, creion, riglă, raportor) pornește de la 30 de lei și poate ajunge până la 592 de lei, în funcție de dimensiune, model și accesorii.
Pentru un ghiozdan, părinții plătesc între 30 și 300 de lei, prețul variind în funcție de model, imprimeu și dimensiune.
Prețul unui caiet de română cu 48 de file, tip A4 pornește de la aproximativ 5 lei, iar pentru un caiet cu spirală metalică tip A4, părinții pot plăti aproximativ 150 de lei.
Pentru o investiție mai avantajoasă, părinții pot alege să cumpere seturi de 5 sau 10 caiete de română sau de matematică.
Prețul unui set de 5 caiete de română sau de matematică pleacă de la aproximativ 30 de lei și poate ajunge până la aproximativ 70 de lei.
Prețul unui set de 10 caiete de română sau de matematică pleacă de la aproximativ 10 de lei și poate ajunge până la aproximativ 80 de lei.
Prețul unui caiet de matematică tip A4 cu 60 de file pornește de la aproximativ 10 lei și poate ajunge până la aproximativ 150 lei, dacă este vorba despre un caiet cu spirală metalică.
Pentru un stilou, părinții plătesc între 10 și 300 de lei, prețul variind în funcție de tipul materialului.
Stilourile care ajung să coste sute de lei sunt considerate produse premium și permit alimentarea atât cu cerneală din călimară, cât și cu rezerve.
Pentru rezerve, părinții plătesc între 5 și 30 de lei, în funcție de cât de mare este pachetul.
Prețul pixurilor colorate pornește de la aproximativ 7 lei și poate ajunge până la aproximativ 50 de lei. Prețul variază în funcție de numărul de pixuri din pachet.
Prețul unui set de carioci pornește de la 5 lei și poate ajunge până la aproximativ 600 de lei, dacă numărul culorilor crește.
Pentru un bloc de desen A4, pentru școală, prețul pornește de la aproximativ 5 lei și poate ajunge să depășească 50 de lei.
Prețul unui set de acuarele pornește de la aproximativ 10 lei și poate ajunge până la aproximativ 60 de lei.
Pentru pensule, prețul pornește de la aproximativ 5 lei și poate ajunge până la 30 de lei. Prețul pensulelor variază în funcție de grosime și de material.
Prețul pentru un caiet de muzică pornește de la aproximativ 1 leu și poate ajunge până la aproximativ 6 lei, dacă este tip spirală.
Prețul pentru o trusă de geometrie pornește de la aproximativ 5 lei și poate ajunge până la aproximativ 60 de lei.
Creioanele pot fi cumpărate la bucată sau în seturi de câte 2, 4, 10, 12 sau 25. Prețul unui creion pornește de la aproximativ 2 lei și poate ajunge până peste 10 lei.
Prețul seturilor cu câte 2 sau 4 creioane pornește de la aproximativ 8 lei și poate ajunge până la 15 leI.
Pentru seturile care cuprind 10, 12 sau 25 de bucăți, prețul pornește de la aproximativ 12 și poate ajunge până la 40 de lei.
Prețul unui creion mecanic pleacă de la aproximativ 5 lei și poate ajunge până la aproximativ 30 de lei.
Creioanele mecanice se pot găsi și în seturi de câte 2, 3 sau 4 bucăți. Pentru seturile de câte două, trei sau patru creioane, prețul pleacă de la aproximativ 10 lei și poate ajunge până la aproximativ 50 de lei.
Prețul unei radiere pornește de la aproximativ 3 lei și poate ajunge până la aproximativ 30 de lei.
Markerele permanente se pot cumpăra la bucată sau la set de câte 2, 3, 4 sau 8 culori.
Prețul unui marker permanent pleacă de la aproximativ 2 lei și poate ajunge până la aproximativ 20 de lei.
Prețul pentru seturile de câte, două, trei, șase sau opt culori pornește de la aproximativ 40 de lei.
Coperțile pentru caiete sau cărți se găsesc în seturi de câte 10 sau 25 de bucăți.
Seturile de coperți A 4 cu câte 10 sau 25 de bucăți pornește de la 2 lei și poate ajunge până la 30 de lei, în funcție de material (plastic transparent sau polipropilenă).
Coperțile pentru cărți se pot cumpăra la bucată sau la seturi de câte 10 sau 25.
Setul coperților pornește de la aproximativ 10 lei și poate ajunge până la aproximativ 70 de lei, în funcție de dimensiune și material (material PVC transparent și polipropilenă).
Recomandări pentru cumpărăturile de începutul anului școlar
Odată cu începerea anului școlar 2022-2023, ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a hotărât să verifice dacă rechizitele, uniformele și ghiozdanele școlare se comercializează conform legii.
Inspectorii ANPC le recomandă părinților să achiziționeze rechizitele, ghiozdanele și produsele textile numai din magazine specializate unde se eliberează bon fiscal, factură sau chitanță fiscală, necesare de altfel în cazul unei reclamații.
Înainte de a cumpăra articole textile, inspectorii ANPC le recomandă părinților următoarele:
• să acorde o atenție deosebită la achiziționarea articolelor de îmbrăcăminte care poartă numele unor mărci celebre, dar al căror preț este exagerat de mic în raport cu prețul real al unor astfel de produse, existând riscul ca acestea să fie contrafăcute;
• eticheta oricărui produs trebuie să menționeze compoziția materialului și instrucțiuni de întreținere;
• orice produs textil trebuie să aibă instrucțiunile de întreținere marcate pe eticheta din material textil;
• instrucțiunile de întreținere trebuie să acopere toate tratamentele, în ordinea: spălare, clorurare, călcare, curățare chimică și uscare în mașina de uscat cu tambur rotativ, indiferent dacă se aplică sau nu (dacă nu se aplică un tratament, simbolul respectiv este tăiat/barat);
• îmbrăcămintea pentru copii mari și tineri (cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani), cordoanele funcționale și găicile de ajustare nu trebuie să aibă o lungime mai mare de 75 mm la fiecare capăt și nu trebuie realizate din materiale elastice, cu excepția bretelelor de umăr și a bretelei de susținere în jurul gâtului;
• lungimea cordoanelor decorative nu trebuie să depășească 75 mm la fiecare capăt, inclusiv orice accesoriu cum ar fi un dispozitiv de blocare și că acele cordoane decorative nu trebuie realizate din cordoane elastice;
• îmbrăcămintea pentru copii mari și tineri, cu bretea de susținere în jurul gâtului, trebuie realizată fără capete libere în zona glugii și a gâtului.
În ceea ce privește rechizitele și ghiozdanele, inspectorii ANPC au și aici o serie de recomandări:
•Rechizitele școlare (caiete de diferite tipuri, penare, carioci, pixuri, radiere, seturi de markere colorate, acuarele, blocuri de desen, truse geometrice, învelitori caiete și cărți) și ghiozdanele sau rucsacurile trebuie să aibă etichete sau documente traduse în limba română în care se specifică denumirea producătorului/importatorului/distribuitorului, adresa acestuia, denumire produs, dimensiuni, compoziție sau instrucțiuni de utilizare, după caz.
Modificările aduse de Ministerul Educației structurii anului școlar
Comparativ cu structura anului școlar anterior, toți elevii vor avea vacanță în perioada 22-30 octombrie 2022.
În structura anului școlar 2022-2023 nu mai este menționat termenul de "semestru". Acesta a fost înlocuit cu expresia “modul de învățare”.
Potrivit structurii, anul școlar este împărțit în 5 module și 5 vacanțe.
Începând cu anul școlar 2022 - 2023, elevii vor avea în calendarul școlar o „Săptămână Verde”, în care vor ieși să învețe despre natură.
De asemenea la orele de biologie, geografie și științe, profesorii le vor preda elevilor noțiuni despre schimbările climatice și de mediu.