Mărturia unui român ţinut de patron peste program. "Fiica mea m-a desenat lângă soare"


Ultimul update: Joi 06 Iunie 2019 09:57
Data publicarii: Miercuri 05 Iunie 2019 19:41
Categorie: Stiri Sociale

Firmele ar putea fi amendate și cu 3.000 de lei pentru fiecare angajat care lucrează peste program și nu este plătit. Asta prevede un proiect pentru modificarea Codului Muncii, ajuns la vot în Camera Deputaților.

Măsura a stârnit deja reacția patronatelor, care susțin că amenzile nu reprezintă o soluție.

Pe de altă parte, specialiștii în resurse umane și psihologii atrag atenția că epuizarea profesională are efecte negative asupra sănătății și vieții personale.

Sub protecția anonimatului, un bărbat din Ploiești ne-a mărturisit că în nenumărate rânduri angajatorul i-a cerut să rămână peste program. Așa a ajuns să muncească și 40 de ore în plus pe lună, fără să primească bani sau zile libere.

Angajat: "La grădiniță, acum ceva timp, fata nu m-a desenat pe imaginea unde trebuia să deseneze familia.. Eram undeva în depărtare, în zona soarelui, pentru că lipsesc mult de acasă. Au fost situații când în orele suplimentare, din cauza oboselii, se întâmpla să fac și greșeli, și tot mie îmi reproșau."

În prezent, legea prevede că firmele ai căror angajați muncesc mai mult decât ar trebui pot fi amendate cu sume cuprinse între 1500 și 3000 de lei. Indiferent de câți angajați muncesc în plus.

Dacă va fi aprobat proiectul, vor fi amendate cu aceleași sume, însă pentru fiecare angajat care lucrează peste program. Bineînțeles, încălcarea legii va trebui dovedită de Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Reprezentanții sindicatelor atrag atenția că numărul orelor suplimentare a crescut cu 15 la sută în ultimul an.

Marin Florian, președintele Federației Sindicatelor Libere din România: "Un exemplu concret: în Mangalia, o companie în care numărul de ore suplimentare în baza legii ajunsese la un milion de ore, undeva la 6.000 de angajați într-un an de zile și am observat, în urma cercetări științifice, o creștere a ratei divorțurilor, a creșterii numărului îmbolnăvirilor și a scăderii productivității."

Leo Rizoi, specialist în resurse umane: "Exploatator al forței de muncă este de obicei sistemul privat, acolo unde munca nu este normată. Sistemul de construcții este cel în care se abuzează suplimentar de forța de muncă, sistemul de servicii externalizate.”

Pe de altă parte, patronatele contesta măsură și susțin că amenzile nu îmbunătățesc situația.

Florin Jianu, președinte Consiliul Național al IMM-urilor: "Propunem că pe baza unei analize de impact să se uite la posibilitatea unor deduceri fiscale sau a unor scutiri de taxe pentru orele suplimentare, tocmai pentru a încuraja plata corectă a orelor suplimentare."

Munca peste program și volumul mare de responsabilități duc la epuizare profesională - cunoscută drept ”sindromul burnout”.

Luminița Băltărețu, psihoterapeut: "Persoana care ajunge la această epuizare a ajuns la un moment dat să își depășească limitele, ea nu e conștientă că ea muncește prea mult. Sunt momente în care nu poți să te ridici din pat și nu poți să faci nimic."

Fenomenul este tot mai des întâlnit, iar Organizația Mondială a Sănătății l-a inclus în secțiunea consacrată problemelor asociate locului de muncă.

Gunoaiele, colectate și prelucrate acum de primării. Somația primită de la UE
Gunoaiele, colectate și prelucrate acum de primării. Somația primită de la UE
VIDEO PROTVPLUS.RO
7 cupluri gay au dat statul în judecată la CEDO
Premieră pentru România: 7 cupluri gay au dat statul în judecată la CEDO
''Economie verde'' în jurul ariilor naturale protejate. Ce presupune noua strategie a Guvernului
Temperaturi de cuptor. 35 de oameni au leşinat în plină stradă, în Capitală
Preotul care oferă bucurie și sprijin pentru zeci de copii sărmani din Sălaj
”O gură de aer curat” pentru Bucureşti. Povestea festivalului care a adus poezia în stradă
Rusalii 2019. Obicei în Bistrița: fetele care vor să se mărite ating coarnele boului
Iulian, tanar care a vandut limonada pentru Marie Curie
Street Delivery 2019. Un tânăr a vândut limonadă pentru a ajuta copii bolnavi
Semnificația Rusaliilor pentru creștinii ortodocși: "E o sărbătoare foarte importantă"
Experiment cu un psiholog: copiii pot ajunge foarte ușor victimele hărțuirii online
O nouă șansă la fericire pentru un băiețel de 5 ani, cu brațele paralizate. Reacția tatălui
La 14 ani, se luptă cu o boală gravă și are nevoie de ajutor. Puteți dona și prin SMS
Tartă demnă de Cartea Recordurilor în București. A fost devorată tot în timp record