”Discriminare” la aplicarea regulamentului GDPR în România. Amenzi de 100 de ori mai mici pentru instituțiile statului

Ultimul update: Joi 28 Iunie 2018 21:12
Data publicarii: Joi 28 Iunie 2018 19:53
Categorie: Actualitate

Parlamentul a votat amenzi de 100 de ori mai mici pentru instituţiile statului care încalcă protecţia datelor personale, faţă de cele pentru firmele private.

De exemplu, dacă s-ar întâmpla ca Poşta să piardă din greşeală nume, CNP-uri ori adrese, ar putea fi taxată cu 200.000 de lei. Însă, dacă un curier privat ar face asta, amenda ar fi de 20 de milioane de lei.

Acelaşi raţionament se aplică şi spitalelor, universităţilor, iar lista poate continua. Reprezintă o ”discriminare şi o încurajare a încălcării legii de către entităţile publice”, susţin cei din Opoziţie.

Regulamentul European de protecţie a datelor personale, cunoscut ca GDPR, a intrat în vigoare pe 25 mai. Comisia Europeană a lăsat pe seama statelor membre stabilirea amenzilor pentru încălcarea regulilor.

Aşa că Senatul a decis: pentru firme private pot urca la 20 de milioane de lei, în timp ce pentru primarii, prefecturi, şcoli de stat, spitale, Poştă, CFR şi tot ce înseamnă instituţii publice, amenzile să fie de 100 de ori mai mici. Opoziţia a criticat măsură.

Iulia Scântei, vicepreședintele Senatului, senator USR: "Probabil că nu au bani, dar acest lucru nu justifică... Putem să considerăm că o astfel de conduită, atunci când este sancţionată cu un maxim al pedepsei atât de redus, deci de 100 de ori mai mic decât cel pe care-l poţi aplica unei persoane juridice private, încurajează practic autoritatea sau instituţia publică la încălcarea Regulamentului".

Specialiştii susţin că în acelaşi timp cu amenzile, senatorii au decis şi reguli mai stricte pentru folosirea datelor de sănătate şi cele biometrice.

Roxana Ionescu, partener NNDKP: "Va afecta acele activităţi care sunt foarte des în industrii adiacente, cum ar fi de exemplu asigurările. Pentru că asiguratorii pot să ţină cont de aceste date atunci când realizează anumite analize pentru a stabili care sunt riscurile asumate, la fel provizioanele dar şi primele care sunt stabilite. La fel, gândiţi-vă că în domeniul instituţiilor financiar-bancare se vorbeşte din ce în ce mai mult de folosirea datelor biometrice ca element de securizarea a tranzacţiilor".

Asta înseamnă că am putea avea asigurări mai scumpe, sau chiar comisioane bancare mai mari, potrivit specialiştilor. În orice caz, e obligatoriu acordul expres al persoanei.

Roxana Ionescu, partener NNDKP: "În mediul online un acord expres înseamnă o bifa distinctă faţă de cea prin care accepţi termenii şi condiţiile. Când colectezi datele în format de hârtie înseamnă că acolo unde informezi cu privire la modul în care foloseşti datele trebuie să ai o secţiune dedicată zonei de acorduri care e separată"

Atenţie, dacă v-aţi dat acordul, acesta nu este permanent. Îl puteţi retrage printr-o cerere în orice moment. Legea modificată urmează să ajungă la Preşedinte, pentru promulgare şi va intra în vigoare după publicarea ei în Monitorul Oficial.

UE, noul șerif al lumii. Cum ajung regulamentele europene să se aplice la nivel global
UE, noul șerif al lumii. Cum ajung regulamentele europene să se aplice la nivel global
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
masina de politie pe strada
Un utilaj de deszăpezire a lovit o maşină, în Suceava. O familie întreagă, la spital
Cine este tânărul care a murit după ce s-a plimbat pe liniile de metrou. Autorităţile, fără reacţie
Oraşul care a înflorit cu bani de la UE. A luat 86% din fondurile alocate primăriilor
”Grădinarii" care aprovizionau Capitala cu droguri. Cum au ajuns de la castraveţi la canabis
Anchetă la un sediu de poliție, după ce peste 20.000 de pachete de țigări au dispărut
Plângere împotriva lui Florin Iordache, pentru gestul făcut în plenul Camerei Deputaţilor
bani
Eurostat: România a avut o rată a inflației de 4,2%, a doua din UE
Proiectul de exploatare auriferă cu cianuri de la Certej, amânat. Ce spun autoritățile
O fabrică de mobilă a fost mistuită de flăcări uriaşe
Cum a fost prins inspectorul Antidrog din Constanța, care a sărit pe geam în timp ce era audiat
Bucureștiul, piața de desfacere pentru canabis a unor traficanți de droguri
Bărbat din Dâmbovița, plângere la Poliție. Ce i-au făcut în dormitor fosta iubită și prietena ei