Programul „Masa caldă în școli” s-a oprit, parțial, din cauza pandemiei

×
Codul embed a fost copiat

Programul „Masa caldă în școli”, prin care aproape 69 de mii de elevi din 150 de școli din țară ar trebui să primească o masă caldă la ore, s-a oprit, parțial, din cauza pandemiei.

Unele școli nu au încheiat contracte cu furnizorii, în altele elevii primesc doar un sendviș. Ministerul Educației susține, însă, că programul are succes și că de patru ani de când a fost implementat a redus abandonul școlar de la 6% la 1%.

În judeţul Iaşi, de exemplu, în programul „Masa caldă” sunt înscrise cinci școli din comune diferite, în care învaţă 3.600 de elevi. Însă numai două şcoli au încheiat contracte cu furnizori pentru hrană, iar copiii nu primesc o masă caldă, pentru că unităţile nu au spaţiul necesar.

Irina Cosovanu, directorul Colegiului Pedagogic Vasile Lupu, Iaşi: „Nu se dă mâncare caldă pentru că, pe de o parte, ar fi trebuit să ne încadrăm în acea sumă modică oferită per elevi, pe de altă parte, pentru 800 de elevi nu avem condiţii să oferim la cantina mâncare caldă, mai ales în contextul pandemic”.

Elevii care fac naveta apreciază pachetul primit.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Reporter: „Cum e pachetul?”
Dominic, 18 ani: „Destul de bun, suntem foarte mulţumiţi”.

Elevă, 18 ani: „Întotdeauna ni se face foame în timpul școlii. Unii copii nu îşi iau pacheţel la ei. Ne dă un plus de energie”.

La o altă şcoală, tot din judeţul Iaşi, autorităţile locale nu au reuşit nici anul trecut, nici anul acesta să implementeze programul. Aşteaptă şi acum să se înscrie un furnizor la licitaţie.

Cristina Botezatu, director la Școala Gimnazială Mironeasa: „În primul an, când a debutat proiectul, s-a încheiat contract, s-a făcut achiziţia, dar când trebuia să demareze, am intrat în online şi s-a renunţat. Nu puteam merge cu sendvişurile acasă la copii, fiind atât de mulţi”.

Şi în comuna Mihail Kogălniceanu din Constanța, primăria a accesat programul „Masa caldă” pentru cei peste 1.300 de elevi. Dar procedura s-a blocat, pentru că lipsesc normele de aplicare a legii.

Daniel Pandrea, viceprimarul comunei Mihail Kogălniceanu: „Procedura de licitaţie va fi demarata după apariţia nomelor metodologice de aplicare”.
Reporter: „Deci practic sunteţi în imposibilitate de a demara procedurile de licitaţie?”
Daniel Pandrea: „Da”.

Claudiu Rednic, director de liceu: „Diferă foarte mult faţă de lapte şi corn. O masă caldă, totuşi, este mult mai eficientă”.
Reporter: „Credeţi că acest program ar putea fi funcţional la un moment dat?”
Claudiu Rednic: „Cred că da, dacă s-ar dori”.

Ministerul Educaţiei a alocat pentru programul „Masa caldă” 46 de milioane de lei, pentru aproape 69 de mii de elevi, dintre care peste 36 de mii sunt preşcolari şi din învăţământ primar.

Însă autorităţile locale trebuie să pună în practică programul. Ministerul susţine că 95% dintre beneficiari au fost mulţumiţi anul trecut, iar rata de abandon ar fi scăzut de la 6% la 1% în unităţile în care elevii primesc masă caldă.

În ceea ce priveşte mărul, laptele şi cornul, pe care toţi şcolarii ar trebui să le primească, ministerul Agriculturii, cel care se ocupa de el, spune că a fost afectat de măsurile de siguranţă impuse în pandemie, aşa că a fost adaptat.

Elevii pot primi iaurt sau biscuiţi, iar produsele pot fi ridicate de părinţi când şcoala e online. Nu pot fi însă livrate la domiciliu, pentru că asta presupune cheltuieli suplimentare. Bugetul total alocat a fost de 500 de milioane de lei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Testele de salivă pentru elevi ar putea fi compromise, pentru că trec din mână în mână
Testele de salivă pentru elevi ar putea fi compromise, pentru că trec din mână în mână

Este agitație mare în școli, unde profesorii împreună cu personalul auxiliar și părinții, care s-au oferit să participe, împachetează testele de salivă pentru copii.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.