Programul "Vreau in clasa a IX-a": sansa la educatie pentru copiii saraci din Cluj, ai caror parinti nu au cum sa-i sustina
Saracia in care se zbat multe familii risca sa-i determine pe multi copii, buni la carte, sa renunte la invatatura.
Zeci de astfel de elevi care locuiesc in zone izolate din judetul Cluj au fost in pericol sa nu-si mai poata continua studiile dupa scoala generala, pentru ca parintii lor nu isi puteau permite sa-i intretina la oras.
Copiii silitori au primit insa un ajutor nesperat din partea unei fundatii, care ii ajuta acum cu bani si rechizite. Acest program generos functioneaza in toata tara.
Dragos este unul dintre cei 200 de elevi din judetul Cluj inscrisi in program. Baiatul provine din comuna Baisoara, o zona muntoasa, la 60 de kilometri de Cluj. Oameni sarmani, parintii lui nu aveau cum sa-i asigure transportul la oras si nici sa-i dea bani pentru mancare sau caiete.
"La tara este greu si sa stai in camin sau, in chirie, este si mai greu. Acest proiect m-a ajutat foarte mult. Am participat la olimpiada de fizica si matematica", a spus Dragos, elev.
Dragos spera sa poata face si o facultate dupa terminarea liceului si sa ajunga inginer.
"Asa cred ca o sa fie, sa ajunga undeva sus, dar as vrea sa avem si posibilitatea, ca la familiile care sunt la tara e mult mai greu sa aiba un copil la oras. Sunt cheltuieli in plus", a spus Mariana, mama lui Dragos.
Zeci de persoane cu suflet doneaza lunar cate 250 de lei pentru programul "Vreau in clasa a IX-a", iar suma stransa se cheltuieste pentru rechizite, hrana si cazarea copiilor.
"Acesti elevi intra in vizorul nostru de cand sunt in clasa a VIII-a, au rezultate foarte bune la invatatura si au posibilitatea si capacitatea de a face liceul", a spus Carmen Cocoi, coordonator proiect.
Programul functioneaza cu succes de 6 ani, in toata tara. Multi dintre copiii care au reusit, datorita fundatiei umanitare World Vision, sa faca liceul, sunt acum la facultate. Printre ei se numara si Antoanela.
"Financiar mi-e doarte greu. Tata are deja doua locuri de munca ca sa ma ajute, mama nu lucreaza, e pensionata pe caz de boala si eu imi caut si de lucru. E greu. Vreau sa devin un inginer, un om integru in societate un om bun pe care sa ii ajut in acelasi timp pe altii cat de mult pot", a spus Carmen Cocoi, coordonator proiect.
In cei sase ani de cand functioneaza acest program, 947 de elevi saraci din intreaga tara, care au fost in pericol sa abandoneze scoala, au reusit sa mearga mai departe, unii cu rezultate de exceptie.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, elevi, sistem educational, cazuri sociale,
Dată publicare:
14-11-2014 14:05