Programul prin care vă puteți moderniza casele pe banii statului. Care sunt condițiile

Ultima actualizare: 13-05-2020 07:07

Cei care stau la casă pot primi bani de la stat, pentru schimbarea ferestrelor, a instalaţiilor şi chiar a podelelor.

Ministerul Mediului lansează marți în dezbatere publică, un nou program, prin care dă 100 milioane de euro pentru izolarea a 9 mii de locuinţe.

Singura condiţie este ca cei interesaţi, să aibă un dosar bine pus la punct, prin care să demonstreze că vor reduce pierderile de energie.

Proprietarii de case pot primi prin acest program până la 15.000 de euro, dar nu mai mult de 60% din totalul costurilor. Pot face orice cu banii, pentru a creşte eficienţa energetică a casei.

Dalia Stoian, coordonator instalații EFDEN: "Poţi să schimbi tot iluminatul din casă cu iluminat led, îţi instalezi alte sisteme, spre exemplu să îţi montezi un recuperator de căldură, care asigură ventilaţia. Un alt lucru foarte important care ar trebui făcut în suma aceasta ar fi etanșeitatea la tâmplărie şi ferestre şi poate termoizolaţie, dacă nu este făcută."

După ce va fi lansat programul, cei interesaţi trebuie să intre în aplicaţia Administraţiei Fondului pentru Mediu, să depună o cerere şi apoi să apeleze la un specialist pentru o evaluare a casei. Şi aceasta este decontată, în limita a 1.500 de lei. Apoi beneficiarii trebuie să înceapă lucrările, dar pe banii lor. Decontarea va veni de la stat abia la final şi sunt trei praguri de finanţare.

Dacă reduceţi pierderile de energie cu până la 40%, primiţi cel mult 9.000 de euro. Dacă facturile scad la jumătate, 12.000 de euro, iar suma maximă de 15.000 de euro o primesc cei care reduc pierderile cu până la 60% sau mai mult. Este o condiţie esenţială pt ca cei care nu reuşesc să crească eficienţa energetică cu cel puţin o clasă nu primesc deloc bani, adică nu li se mai decontează investiţiile.

Pot aplica în cadrul acestui program doar cei care au case deja construite.

Costel Alexe, ministrul Mediului: "În momentul de faţă gândiţi-vă că în România avem case care din păcate pierd cel puţin 30% din energia pe care o au în interior prin pereţi, 25% din energie o pot pierde prin acoperişuri şi 25% prin ferestre. Deci fiecare nu face altceva decât luna de lună să aruncă banii de geam sau să îi piardă prin tavan".

Programul "Casa eficientă energetic" ar urma să înceapă la finalul lunii viitoare. Beneficiarii nu vor putea folosi fondurile pentru panouri fotovoltaice, pentru care există un program separat de finanţare la Ministerul Mediului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO