Programe de ”resuscitare” pentru românii epuizați de munca de acasă. Cum au fost convinși să se trezească la răsărit

×
Codul embed a fost copiat

Munca de acasă pare comodă, însă poate să ducă la epuizare. Închiși între patru pereți și fără să știe când se va termina pandemia, unii nu mai sunt productivi.

Pentru ei, un român a pus la punct mai multe programe de "resuscitare". Deja a convins în jur de 10.000 de oameni să se trezească la răsărit pentru a fi mai eficienți.

Multe afaceri s-au închis. Altele s-au reorganizat. Mii de angajați au fost trimiși în șomaj. Iar toate aceste schimbări au fost gestionate de lideri de echipe care acum nu mai pot.

Sunt epuizați fizic, mental și emoțional. Dorm prost, nu mai fac mișcare, abuzează de mâncare sau chiar de alcool. Plus că nimeni nu știe când ne vom întoarce la o viață fără restricții și limitări.

Dan Luca, trainer: ”Mulți oameni nu au avut timp să își ia concedii, nu sunt relaxați, nu și-au încărcat bateriile și acum ceea ce se întâmplă este că productivitatea a scăzut foarte mult și deși oamenii lucrează relativ la fel de mult sau poate chiar mai mult reușesc să producă mai puțin cu mai mult efort".

Dan Luca a lansat în urmă cu cinci ani grupul 5 AM, practic o comunitate virtuală pentru cei care se trezesc înainte de răsărit.

Vorbim de 10.000 de oameni hotărâți să facă o schimbare radicală în viața lor.

Dan Luca, trainer: ”În acel interval de la 5 la 7, la 8 reușesc să fac aproximativ 50% din toate lucrurile pe care le am de făcut într-o zi oarecare".

Pentru acest an plin de provocări, Dan Luca a gândit programe de resuscitare, cu repere fixe.

Dan Luca, trainer: ”Calitatea somnului a scăzut foarte mult în perioada asta, foarte important este să ne forțăm să ieșim un pic afară și să luăm și lumina naturală. Că să ne putem apuca de lucrurile dificile și importante avem nevoie de energie din sport, din dușul rece, din hidratare, din nutriție da, dintr-un un mic dejun sănătos plus claritate".

7.000 de oameni s-au înscris în programul gratuit. Sunt persoane între 30 și 50 de ani, părinți, cu performanțe în diferite domenii. 60 la sută sunt antreprenori, iar un sfert sunt manageri.

 

Oameni plătiți în funcție de rezultate

 

Marius Ruben este unul dintre cursanți. Din 2006, are o afacere cu utilaje, în Cluj. 2020 a fost primul an cu pierderi, în care veniturile nu au acoperit cheltuielile, în anumite perioade. A fost nevoit să renunțe la 10 % dintre angajați.

Marius Ruben, antreprenor: "Obișnuiam să muncesc seara, credeam că sunt mai eficient seara, însă mi-am dat seama că este mult mai benefic dacă încep primele două ore din zi investind în mine, îmi iau timp pentru citit, pentru meditate, pentru rugat și sunt mult mai clar”.

Iulian Tache are o firmă de echipamente tehnice și 20 de angajați. După curs și forțat de criza sanitară, a decis să își plătească oamenii în funcție de rezultate.

Iulian Tache, antreprenor: ”În momentul în care plătești omul pentru obiective și rezultate, cumva omul înțelege că este un contract de prestări servicii și atunci nu te mai interesează de unde lucrează, cât timp lucrează, câte pauze ai, de ce ești la țigară”.

Pentru sfârșitul de an, Dan Luca a pus la punct un tratament anti amânare: un video zilnic de 5 minute, cu o mini-strategie pentru depășirea unei situații, fie acasă, fie la birou. Totul este gratuit.

Citește și...
Angajații din toată lumea se plâng de epuizare din cauza lucratului de acasă: „S-a transformat în întemnițare”
Angajații din toată lumea se plâng de epuizare din cauza lucratului de acasă: „S-a transformat în întemnițare”

Pandemia a silit milioane de oameni să muncească de acasă, iar schimbarea nu are doar avantaje.

Recomandări
Rușii trag asupra salvatorilor, după distrugerea barajului Nova Kahovka. Ar putea fi un dezastru ecologic în Marea Neagră
Rușii trag asupra salvatorilor, după distrugerea barajului Nova Kahovka. Ar putea fi un dezastru ecologic în Marea Neagră

Apele revărsate au atins nivelul maxim în orașul Herson, din sudul Ucrainei, inundat, la fel ca alte 30 de localități din regiune, după distrugerea celui mai mare baraj de pe râul Nipru.

Protest în Capitală. Sindicaliștii din Sănătate, nemulțumiți de salarii: „Guvernanţii trebuie să înţeleagă că nu pot negocia”
Protest în Capitală. Sindicaliștii din Sănătate, nemulțumiți de salarii: „Guvernanţii trebuie să înţeleagă că nu pot negocia”

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” orgenizează, joi, un protest în Bucureşti, având programate un miting în Piaţa Victoriei şi un marş pe străzile Capitalei.  

„A tremurat casa de trei ori”. Legătura dintre cutremurul produs în Arad şi seismul devastator din Turcia. Concluzia INFP
„A tremurat casa de trei ori”. Legătura dintre cutremurul produs în Arad şi seismul devastator din Turcia. Concluzia INFP

Experții Institutului pentru Fizica Pământului leagă seismul produs în județul Arad de cutremul devastator care a îndoliat Turcia în această primăvară.