Pensionar, bugetar sau elev? Afla ce ti-a pregatit Guvernul
Invatamant obligatoriu de 10 clase, o crestere a salariului minim la bugetari, dar si disponibilizari masive in randurile angajatilor agentiilor guvernamentale. Sunt masurile convenite de ministrii lui Boc, dupa o sedinta de 10 ore.
La final, executivul a decis sa-si asume raspunderea pentru cele trei proiecte aflate in dezbatere inca din primavara: codul educatiei, salarizarea unitara si reorganizarea agentiilor guvernamentale.
Discutiile extenuante au adus numeroase amendamente celor trei proiecte, care urmeaza sa fie inaintate Parlamentului. Foarte probabil, acestea ar putea ajunge luni in fata celor doua Camere reunite.
Sedinta Guvernului a inceput la ora 15:00, iar dupa 5 ore ministrii au inceput discutiile legate de legea Educatiei Nationale. Au urmat alte cinci ore, in care, spun surse din Executiv, s-au analizat punct cu punct prevederile proiectului. La final, amendamentele cerute de premier au fost incluse in lege. S-a hotarat astfel ca invatamantul obligatoriu in Romania este de 10 clase plus grupa pregatitoare. Emil Boc a promis ca educatia va fi bine finantata.
Guvernul a decis, de asemenea, ca varsta de pensionare a profesorilor universitari sa fie de 65 de ani si nu de 70, cum a propus ministrul Educatiei. Cat despre legea salarizarii unice a bugetarilor, in proiect s-a batut in cuie un raport de 1 la 12 intre cel mai mic si cel mai mare salariu de bugetar. De anul viitor, spune premierul, vor creste mai intai salariile mici, in timp ce salariile mari vor fi inghetate.
Legea privind reorganizarea institutiilor publice si reducerea cheltuielilor bugetare prevede injumatatirea numarului de agentii de stat de la 223 la 112, dar si desfiintarea a 9500 de posturi. De asemenea, premierul Boc a anuntat reintroducerea interdictiei cumulului pensiei si a salariului, dar numai pentru o anumita categorie de bugetari.
Guvernul va instiinta vineri Parlamentul despre asumarea raspunderii in cazul celor trei legi, ale caror texte vor fi gata sambata. Proiectele ar putea ajunge luni in Parlament. Urmeaza apoi procedura care va dura in jur de doua saptamani si care va duce fie la intrarea in vigoare a legilor, fie la caderea guvernului, daca va fi depusa si aprobata o motiune de cenzura.