Profesorii de religie, chemati sa dea explicatii la Inspectorat. "Ce facea Fecioara Maria daca era invitata in Colectiv?"

Ultima actualizare: 14-11-2015 00:30

Mai bine mai tarziu decat niciodata, Inspectoratul Scolar din Bucuresti reactioneaza dupa ce unii profesori de religie le-au spus elevilor ca muzica rock e satanica, iar victimele din Colectiv au fost pedepsite pentru ca frecventau astfel de locuri.

Mesajele dogmatice, demne de Evul Mediu, au fost publicate de copii pe Facebook, iar sute de parinti s-au revoltat si au cerut socoteala.

In timp ce zeci de familii isi plang mortii, iar noi toti suntem striviti de un val de durere, unii dintre profesorii de religie au incercat sa-i convinga pe elevi lor ca muzica rock este cantecul diavolului. Iata ce preda la clasa un dascal de la Liceul "A.D. Xenopol" din Bucuresti: "Prin ascultarea muzicii rock, intri sub actiunea duhurilor necurate, esti stapanit de haos, de inclinarea spre violenta si sinucidere."

Cu alte cuvinte, daca iti place rock-ul, esti posedat. Elevii sunt socati si povestesc ca si alti dascali au idei fixe, invechite si nu stiu sa-i atraga spre biserica prin vorba buna si intelegere.

''Parerea asta n-ar trebui sa o faca publica, mai ales in fata elevilor. Elevii sunt influentati de profesori'' - spune o eleva.

''Avem un coleg musulman si dl. profesor tot incearca sa-l faca sa-si schimbe religia. Nu stiu de ce, nu are argumente'' - spune alta eleva.

In astfel de circumstante, nici elevii Liceului "Tudor Vianu", din Bucuresti, nu inteleg ce legatura poate avea Feciora Maria cu ce s-a intamplat in Clubul Colectiv.

Intrebari precum "Ce ar fi facut Fecioara Maria daca ar fi primit o invitatie in club Colectiv?", "Ce ar fi facut Fecioara Maria daca ar fi fost invitata la un mars impotriva guvernului?", i-au determinat pe tineri sa considere ca-si pierd timpul in orele de religie.

Povestea a iesit la iveala dupa ce actorul Adrian Vancica, cunoscut drept Celentano din serialul Las Fierbinti, a aflat despre acest test de la nepotul sau.

Adrian Vancica: "Nu ai cum sa intrebi asa ceva in fata unor copii. De ce pui intrebarea asta? Multa lume m-a banuit ca a fost o gluma. Daca te uiti sa vezi ce au comentat pe postarea mea oamenii, razi trei zile. Fecioara Maria si-ar fi vandut biletele pe olx si ar fi dat banii BOR-ului."

Dincolo de gluma, o profesoara de la Scoala Centrala, aflata la doi pasi de Inspectoratul Scolar din Bucuresti, si-a socat elevii cu afirmatii extrem de grave, care contravin oricarui principiu crestin. "A zis ca cei din Colectiv erau satanisti si meritau sa moara. M-am simtit jignit, deoarece am avut si eu prieteni care au fost acolo. Si mie imi place genul asta de muzica" - spun elevii pe Facebook.

In fata unor asemenea acuzatii, de o gravitate iesita din comun, inspectoratul scolar a fost obligat sa reactioneze. Oficialii din invatamant n-au fost insa in stare sa dea sanctiuni, ci doar atentionari.

Marian Banu, purtatorul de cuvant al ISMB: ''Si-au exprimat parerea personala. Nu ne propunem sa le sanctionam neaparat pe aceste cadre didactice, dar consideram ca misiunea profesorului de religie este cu totul alta.''

Patriarhia, atat de blamata in aceste zile de tineri, regreta derapajul unora dintre dascalii de religie.

Cristina Benga, profesoara de religie: ''Ar fi trebuit sa fie ceva mai rationali, mai atenti la modul in care transmite mesajul."

Cu atat mai mult cu cat religia e o materie optionala, la care elevii pot renunta oricand.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO