Produsele traditionale raman in topul preferintelor pentru bucuresteni
Peste 200 de produse traditionale din Maramures si Brasov, atestate la nivel national, se dau mari in fata celor fabricate industrial. Carnatii si slanina, branza de burduf in coaja de brad si magiunul de Topoloveni atrag privirile la un targ bucurestean.
"Dupa pui de morosan, sa nu dai cu bolovan!" Cam acesta ar fi pe scurt mesajul producatorilor pentru reprezentantii hipermarketurilor, care nu se indura, deocamdata, sa le faca loc in marile magazine.
Parlamentarii au vrut sa le inchida in fiecare duminica, sperand ca romanii vor merge sa cumpere de la tarani, dar pana la urma, reprezentantii magazinelor au promis ca-i vor primi si pe micii producatori.
Deocamdata, acest lucru nu s-a intamplat, dar "e bine si in aer liber", spun oamenii. Chiar daca a plouat in Capitala, vremea a fost numai buna de povestit bucurestenilor retetele vechi ale produselor traditionale romanesti.
Maramuresenii din vadul Izei au dat trezirea in parcul Lia Manoliu din capitala inca de la 8 dimineata. Au incins cuptoarele si au pus pe masa vreo 200 de sortimente de branzeturi si preparate din carne de porc.
Cat a fost ziua de lunga, gospodinele n-au apucat sa-si traga sufletul. Au inceput in forta o demonstratia de placinte. Le-au intins si le-au umplut cu urda cu ceapa, cas sau branza cu marar.
Doi metri la stanga, un alt morosan a povestit cum carnatii lui cu busuioc sau cimbru contin multa carne si nicio urma de conservanti.
Trecatorii au aflat ca gustul deosebit al laptelui prelucrat apoi in cascaval e dat de "crestateaua", iarba care creste numai pe dealurile Petrovei din Maramures, unde pasc vitele producatorilor de branzeturi.
Apoi au gustat branza de burduf cu busuioc din zona Bran. Producatorul a reusit sa vanda din toate sortimentele. Nu e rau in aceste vremuri grele.
O alta "vedeta" a targului a fost magiunul de Topoloveni, premiat de curand cu o stea din trei la un concurs de la Bruxelles.
"Speram ca dupa ce obtinem protectia pentru indicatia geografica sa intram direct in Europa, pentru ca atunci exista certitudinea Europei. Ei nu au incredere in nimic din afara celor spuse de specialistii lor", a spus Bibiana Dolores Stanciulov, producator.
Taranii ii indeamna pe consumatori sa intrebe mai des cand ajung intr-un magazin cum a fost procesat un produs si mai ales cat de sanatos este. Dureaza cateva secunde, dar ne-ar putea salva ani de viata.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, mancare, targuri, produse ecologice,
Dată publicare:
15-05-2010 00:00