Produsele traditionale raman in topul preferintelor pentru bucuresteni

×
Codul embed a fost copiat

Peste 200 de produse traditionale din Maramures si Brasov, atestate la nivel national, se dau mari in fata celor fabricate industrial. Carnatii si slanina, branza de burduf in coaja de brad si magiunul de Topoloveni atrag privirile la un targ bucurestean.

"Dupa pui de morosan, sa nu dai cu bolovan!" Cam acesta ar fi pe scurt mesajul producatorilor pentru reprezentantii hipermarketurilor, care nu se indura, deocamdata, sa le faca loc in marile magazine.

Parlamentarii au vrut sa le inchida in fiecare duminica, sperand ca romanii vor merge sa cumpere de la tarani, dar pana la urma, reprezentantii magazinelor au promis ca-i vor primi si pe micii producatori.

Deocamdata, acest lucru nu s-a intamplat, dar "e bine si in aer liber", spun oamenii. Chiar daca a plouat in Capitala, vremea a fost numai buna de povestit bucurestenilor retetele vechi ale produselor traditionale romanesti.

Maramuresenii din vadul Izei au dat trezirea in parcul Lia Manoliu din capitala inca de la 8 dimineata. Au incins cuptoarele si au pus pe masa vreo 200 de sortimente de branzeturi si preparate din carne de porc.

Citește și
Kadar
Vacanta eco: Stai in copac, in Turcia, la Kadar
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Cat a fost ziua de lunga, gospodinele n-au apucat sa-si traga sufletul. Au inceput in forta o demonstratia de placinte. Le-au intins si le-au umplut cu urda cu ceapa, cas sau branza cu marar.

Doi metri la stanga, un alt morosan a povestit cum carnatii lui cu busuioc sau cimbru contin multa carne si nicio urma de conservanti.

Trecatorii au aflat ca gustul deosebit al laptelui prelucrat apoi in cascaval e dat de "crestateaua", iarba care creste numai pe dealurile Petrovei din Maramures, unde pasc vitele producatorilor de branzeturi.

Apoi au gustat branza de burduf cu busuioc din zona Bran. Producatorul a reusit sa vanda din toate sortimentele. Nu e rau in aceste vremuri grele.

O alta "vedeta" a targului a fost magiunul de Topoloveni, premiat de curand cu o stea din trei la un concurs de la Bruxelles.

"Speram ca dupa ce obtinem protectia pentru indicatia geografica sa intram direct in Europa, pentru ca atunci exista certitudinea Europei. Ei nu au incredere in nimic din afara celor spuse de specialistii lor", a spus Bibiana Dolores Stanciulov, producator.

Taranii ii indeamna pe consumatori sa intrebe mai des cand ajung intr-un magazin cum a fost procesat un produs si mai ales cat de sanatos este. Dureaza cateva secunde, dar ne-ar putea salva ani de viata.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Reduceri de 5000 de euro la targul imobiliar deschis in Capitala
Reduceri de 5000 de euro la targul imobiliar deschis in Capitala

Dezvoltatorii imobiliari sunt pusi pe treaba la cel de-al patrulea targ de profil deschis anul acesta in Capitala. Ei sunt hotarati sa isi "marite" rapid proprietatile pe care inca le mai au nevandute si pluseaza la oferte.

Vacanta eco: Stai in copac, in Turcia, la Kadar
Vacanta eco: Stai in copac, in Turcia, la Kadar

Vacantele tin si ele pasul cu trendurile mondiale. Acum poti sa iti asiguri o vacanta eco, catarat pe munte si bronzat de un soare puternic, in Turcia. Vei sta in case din lemn, in copaci, cu vedere la mare si cu mancaruri bio.

Maestri bucatari au incantat bucurestenii la Targul de Gatit in Aer Liber
Maestri bucatari au incantat bucurestenii la Targul de Gatit in Aer Liber

Carne de strut cu rozmarin la gratar, creveti in frunza de smochin si retete de crema de usturoi, vechi de sute de ani. Cu acest meniu irezistibil s-au prezentat in Bucuresti, la Targul de Gatit in aer liber, maestrii bucatari din numeroase tari.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).