Producția de bere artizanală românească, în creștere. 30 de fabrici deschise în 5 ani
Berea artizanală românească este tot mai apreciată, dovada că în ultimii 5 ani s-au deschis în jur de 30 de fabrici.
Este căutată însă şi licoarea clasică, dacă ţinem cont de faptul că anul trecut, consumul de bere la noi în ţară, a crescut cu două procente. Deocamdată, jumătate din berea cumpărată de romani, este cea la PET.
Blondă, roşie, neagră, nefiltrată, cu fructe sau nepasteurizată, berea a invadat piaţa în sute de variante.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Anul trecut consumul de bere a fost de 82 de litri pe cap de locuitor. Mai mult cu doi litri faţă de anul anterior. Asta şi pentru că au apărut foarte multe fabrici mici care produc bere artizanală românească. Odată cu apariţia mai multor sortimente a crescut şi curiozitatea consumatorilor.
Într-o fabrică de bere artizanală, producţia creşte de la an la an, în pas cu cererea. Clienţii pot comanda în loc de o bere de 500 de ml, patru pahare mai mici, ca să încerce cât mai multe sortimente.
”Pe timpurile părinţilor noştri se fabrică o bere foarte bună şi asta încercam să facem şi noi, să o readucem la viaţă”, spune un angajat.
Într-un local există, în schimb, peste 230 de sortimente de bere din toată lumea.
”Acum 5 ani am introdus două beri, una brună şi una blondă, după moda vremii. Acum avem peste 70 de sortimente de bere românească. Există un trend global, SUA a dat nota, dar trendul a ajuns şi în Europa, unde s-a bazat pe o lungă tradiţie a berii belgiane şi germane”, spune Bogdan Tănăsescu, cel care conduce afacerea.
Potrivit Asociaţiei berarilor, 97 la sută din berea de pe piaţa autohtonă este produsă aici.
”Piaţa berii, în ultimii, ani s-a diversificat. Desigur, berea blondă rămâne preferată românilor, dar regăsim acum şi sortimente diferite de bere roşie, bere albă, bere nefiltrată. Bere neagră”, spune Julia Leferman, director general al Berării Române.
România este pe locul 7 în Europa când vine vorba de consum.
Totuşi, cea mai bine vândută este berea ieftină, la PET, în proporţie de peste 50 la sută. Urmează cea la sticlă, doza şi cea îmbuteliata la draft.
Căutată este şi berea fără alcool, pentru cei care se urcă la volan, aşa că mai toate fabricile au şi acest sortiment.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!