Nu au platit 10 euro pe an pentru asigurarea obligatorie, iar acum inundatiile le-au luat totul. "De un timp, am neglijat"

Dată publicare: 01-07-2016 18:52
Dată actualizare: 04-07-2016 07:50


Doar o locuinta din 5 are asigurare obligatorie impotriva dezastrelor, care ii ajuta pe proprietarii ce sufera pagube in caz de cutremur, inundatii sau alunecari de teren.

Iar asta se vede foarte bine acum, cand apele s-au retras din zonele inundate in ultimele zile. Oamenii incearca sa repare pagubele produse de suvoaie, insa cei mai multi vor plati reparatiile din banii lor, pentru ca nu au polite.

Domnul Ratiu este pensionar si incearca sa repare stricaciunile produse de ape, dar va suporta singur cheltuielile.

"Am avut asigurari, dar eu imi faceam in fiecare an, dar acum de un timp am neglijat, ca banii tot s-au imputinat..."

Vecinul lui este in aceeasi situatie: "Stiam ca exista asigurare. Pai tat am lasat si iaca, o venit nacazul."

Din cele peste 8 milioane de locuinte din tara, doar 1,7 milioane au asigurare obligatorie impotriva dezastrelor. Si asta desi polita costa 10 sau 20 de euro pe an. Legea spune ca primariile trebuie sa ii amendeze cu pana la 500 de lei pe cei neasigurati.

In plus, exista si locuinte care nu pot fi asigurate: "Aici, in localitatea Petris, 30 de case au fost afectate de inundatii. Mai bine de jumatate dintre acestea au fost ridicate fara autorizatie de constructie, adica ilegal. Chiar daca acum proprietarii caselor ar dori sa le asigure, acestia nu o pot face."

"Avand in vedere inundatiile din luna iunie avem aproape 900.000 de lei daune care au fost avizate si sunt in curs de rezolvare de instrumentare a dosarelor."

Unii au incheiat asigurarea cand apa era deja la poarta: "Cel care si-a facut asigurarea probabil ca stia ca s-a inundat satul vecin si ca urmeaza si la el."

Acum se discuta modificarea legii, astfel incat asigurarea obligatorie sa intre in vigoare la 5 zile dupa semnarea ei.

Tags: case, asigurari, pagube,


VIDEO PROTVPLUS.RO