Romanii nu mai au bani de procese, iar avocatii nu mai au bani de taxa. 600 dintre ei risca excluderea din Barou

11-02-2016 19:01

Sa fii avocat la noi in tara si sa ramai in bransa este tot mai greu. In special, avocatii incepatori spun ca sunt prea multi pe piata, iar clientii prefera casele mari de avocatura.

In plus, oamenii nu mai au bani de procese sau aleg medierea ca sa-si rezolve conflictele. In aceste conditii, aproape 600 dintre ei vor fi exclusi din Baroul Bucuresti pentru ca n-au mai avut bani sa isi achitele taxele obligatorii.

Victor este un avocat care lucreaza in bransa din 2008. Initial nu a avut probleme cu veniturile pentru ca a reusit sa isi asigure o clientela continua. Insa lucrurile s-au schimbat pentru el de cativa ani.

Constantin Victor, avocat: "Populatia a saracit si atunci prefera sa isi faca singuri actiunile, intra pe net isi descarca actiunile, le inregistreaza, iti cer cel mult o consultatie juridica"

Ca sa supravietuiasca totusi, a ales o solutie mai putin obisnuita: isi cauta clientii.

Constantin Victor, avocat: ”Intri in instanta, clientii te remarca si atunci te abordeaza pe hol"

Si Maria este o avocata cu experienta in materie civila. Au ajutat-o foarte mult cazurile pe drept de familie, insa de cand s-a modificat codul civil si se poate divorta la notar, a fost nevoita sa se specializeze si pe cazuri penale sau comerciale.

Maria, avocat: "Este usor dificil avand in vedere mediul concurential. Intr-adevar suntem multi avocati dar se simte ptentru ca sunt casele mari de avocatura care preiau din clienti"

Reprezentantii caselor de avocatura spun ca secretul longevitatii este perseverenta.

George Moloman, avocat: "Mereu e loc si pentru cei mici deoarece casele mari de avocatura au nevoie de avocati stagiari. Fara munca, studiu si perseverenta nu poti sa ajungi un avocat cu un portofoliu multumitor ca sa ai niste venituri suficiente."

Si procedura de mediere intre parti care au conflicte civile, comerciale sau penale a mai redus din numarul clientilor care ar fi putut apela la un avocat. Din aceasta cauza, unii nu si-au mai putut achita taxele obligatorii. 600 avocati urmeaza sa fie exclusi din Barou, incepand cu 1 martie, daca nu isi vor achita datoriile si in consecinta nu mai pot practica avocatura.

Un avocat trebuie sa plateasca Baroului o suma fixa anuala de 564 de lei si 11% din incasari. Daca nu inregistreaza nici un venit achita doar 250 de lei.


VIDEO PROTVPLUS.RO