Problema maidanezilor, in atentia presei din SUA. "O tara civilizata nu isi trateaza asa animalele"

Dată publicare: 05-07-2013 15:49
Dată actualizare: 08-07-2013 06:45


maidanezi

Jurnalistii de la Huffington Post au dedicat un articol situatiei cainilor maidanezi din Romania, facand apel la autoritatile romane si europene pentru a lua masuri, in vederea solutionarii acestei probleme.

"Romania este membra a UE. Alte state din UE ar trebui sa se uneasca si sa puna presiune asupra Romaniei sa isi ajute populatia canina cu un program de sterilizare finantat de Guvern si cu un program responsabil de ingrijire adecvata a cainilor existenti", scrie Cathy Kangas.

Totul a inceput in anii '60, se arata in articol, cand comunistii au decis sa industrializeze Romania. Mii de oameni au fost fortati atunci sa isi paraseasca locuintele de la tara si sa se mute la oras. Inghesuiti in apartamente mici, acestia au fost nevoiti sa isi abandoneze cainii. Animalele s-au inmultit rapid si au inceput sa cutreiere strazile in haite, inspaimantand localnicii si turistii.

Varful abandonurilor canine, potrivit Huffington Post, s-a inregistrat in timpul regimului lui Ceausescu, atunci cand au fost initiate programele de demolare si cand alti oameni au fost obligati sa se mute in apartamente mici, unde nu puteau sa intretina animale.

"Dupa 20 de ani de democratie, sa dai vina pe vechiul regim comunist ar parea suspect. Problemele cu care se confrunta cainii din Romania au inceput in era comunista si au continuat imediat dupa termiarea ei", e de parere Kangas.

Potrivit jurnalistei, acum, orice incercare a activistilor pentru drepturile animalelor de a rezolva situatia este ingreunata de "coruptia, lipsa de transparenta, barbarismul si educatia precara din Romania".

"Intr-o incercare de a-i potoli pe activistii pentru drepturile animalelor, Romania a adoptat, in 2008, o lege conform careia niciun animal sanatos nu trebuie eutanasiat. Rezultatul a fost un sistem de adaposturi care da pe dinafara. Adaposturile s-au transformat rapid in lagare ale mortii pentru sute de caini care au devenit subnutriti, bolnavi si care se lupta intre ei", se mai arata in articol.

Iar concluzia este ca "o tara civilizata nu ar trebui sa isi trateze in acest mod animalele".

Potrivit Huffington Post, asociatia American Dog Rescue Foundation s-a alaturat organizatiilor de la noi, strangand donatii, in incercarea de a schimba ceva in ceea ce priveste situatia cainilor din Romania.

"Situatia pare fara scapare, dar daca facem primii pasi pentru a ajuta acesti caini, vom reusi sa atenuam suferinta lor", conchide Cathy Kangas.

Sursa: Huffington Post


VIDEO PROTVPLUS.RO