Primul pelerinaj la Catedrala Mantuirii Neamului. Dintele Sfantului Ioan Gura de Aur, expus in racla

Ultima actualizare: 10-09-2012 14:30

Abia ce i-a fost turnata fundatia si noua Catedrala a Manturirii Neamului are propriul pelerinaj.  Moastele Sfantului Ioan Gura de Aur au fost mutate recent in mica biserica ridicata langa santierul catedralei.

Patriarhia Romana a decis ca in cinstea Sfantului, cunoscut pentru opera sa caritabila, sa ii primeasca de astazi pe credinciosi spre inchinare in fata raclei de argint aurit.

Intr-o procesiune impresionanta, cu 700 de preoti, a fost sfintita, acum tre saptamani "catedrala mica" - asa cum numesc credinciosii lacasul ridicat in numai trei luni, chiar langa viitoarea Catedrala a Neamului.

Atunci a fost mutata aici, de la o alta biserica, racla in care e pastrat un dinte al Sfantului Ioan Gura de Aur.

Desi ziua de praznic este 13 noiembrie, pelerinajul a inceput de astazi. E primul an in care se tine, dar credinciosii au aflat deja de el.

Cu aceasta ocazie multi dintre credinciosi se si spovedesc, ca tot bate postul la usa.

Ioan Gura de Aur are un portret unic in ortodoxie. Nascut in Siria din parinti necredinciosi, a reusit sa urce, prin har, treptele ierarhiei Bisericii. Dar, desi devenise el insusi unul de-al lor, i-a atacat vehement pe toti preotii care-si pierdusera calea, preocupati mai mult sa stranga avutii si mai putin sa-si ajute semenii.

Sfantul spunea ca, la inceputul Bisericii, vasele de ceremonie erau de lut, iar preotii de aur. In vremea sa, vasele s-au turnat in aur, iar preotii au ramas de lut.

Atunci cand noua catedrala, a carei structura tocmai s-a inaltat deasupra solului, va fi terminata si sfintita, dintele Sfantului Ioan va fi mutat in altarul sau.

Cel mai probabil, vor fi depuse alaturi si moastele altor sfinti, primite intre timp in dar de la bisericile surori.

Asa ca pelerinajul va tot creste o data cu sfantul lacas.

Potrivit planului, cel mai impunator lacas de cult din Estul Europei va fi gata in 2014.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO