Primul ghid de calatorii despre Dracula - proiectul ambitios al stranepotului lui Bram Stoker
Au trecut 110 ani de cand povestea Contelui Dracula ne-a facut cunoscuti in toata lumea, prin romanul lui Bram Stoker, desi istoricii nu contenesc sa faca distinctia intre legendarul personaj si domnitorul Vlad Tepes.
Nimeni din familia irlandezului nu a mostenit talentul scriitorului, insa de cateva zile un stra-stranepot a sosit aici, cu un proiect turistic ambitios. Vrea sa promoveze un ghid de calatorii, unde orase precum Sighisoara, Sibiu, Bistrita, Targoviste sau Bucuresti sa adune la un loc miturile contelui Dracula.
Profesor de sport si pasionat de tehnici de supravietuire, Dacre Stoker s-a nascut in Canada si traieste in Carolina de Sud. La 55 de ani, vrea sa preia notorietatea stra-strabunicului sau si sa realizeze primul ghid de calatorii despre Dracula, cu locuri de legenda din tara noastra.
Dacre Stoker: "Cand am venit, am fost reticent sa nu spuna lumea ca eu sunt stranepotul celui care i-a facut vampiri pe romani, insa am vazut oameni foarte draguti".
Irlandezul Bram Stoker n-a ajuns niciodata in Romania, insa romanul sau, celebru si prin ecranizarile facute, le starneste occidentalilor interesul pentru Transilvania. Personajul principal al cartii a calatorit intr-o trasura, prin Pasul Tihuta si asta a dorit sa faca si stra-stranepotul scriitorului.
Urmasul lui Bram Stoker s-a cazat la castelul Contelui Dracula, care nu este o cladire straveche, ci un hotel ridicat in anii '80.
Dacre Stoker, in tunelul Groazei: "Cineva a mai fost aici, ca sunt multe oase. E infricosator".
Oaspetele a fost vrajit de frumusetea si misterul locului si a plecat convins ca in viitor ghidul de calatorii va avea un succes urias.
Dacre Stoker: "Il realizez pentru ca lumea sa inteleaga pe unde au fost personajele, sa fac o legatura dintre locurile din roman si realitate, ca lumea sa poata sa mearga si sa spuna 'dorm unde a dormit contele'".
Un fotograf olandez si un jurnalist de la Travel Channel vor contribui si ei la realizarea ghidului si vor face chiar si un film documentar.
Hans Corneel del Roos, fotograf: "Am facut multa cercetare la multe universitati, am citit istoria lui Dracula".
Aaron Sagers, jurnalist Travel Channel: "Multa lume nu stie istoria adevarata a romanului si astfel oamenii pot sa o cunoasca".
Singura statuie a lui Bram Stoker se afla, dealtfel, la Tihuta, iar stra-stranepotul lui a avut ocazia sa o atinga astazi pentru prima oara. In urmatoarele sase zile, el vrea sa ajunga si la Sighisoara, Brasov, Targoviste si Bucuresti.