Primele spectacole-pilot din România. Masca nu va fi obligatorie. Programul complet
De marți s-au pus în vânzare biletele pentru spectacolele-pilot organizate de Ministerul Culturii, în colaborare cu trei instituții din Capitală și din Cluj.
Primul "experiment" va fi pus în scenă la Opera Națională din București, cu sala plină și fără restricții de distanțare.
Singura condiție este că toți participanții să fie vaccinați cu ambele doze și să accepte să fie monitorizați după eveniment. În cazul în care unii vor prezenta simptome după spectacole, vor fi testați pentru infecția cu SARS-COV-2. Sperăm să nu fie cazul - a declarat Ministrul Culturii.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Gala "Libera Musica" de la Opera Naţională Bucureşti este primul spectacol - pilot pus în scenă în România de la debutul pandemiei. Va avea loc vineri, între orele 19 şi 21 şi se va desfăşura în interior, cu sala plină. Toţi cei care vor să fie în sala trebuie să fie vaccinaţi cu ambele doze. Repetiţiile au început deja.
Peste 700 de bilete au fost scoase la vânzare. Numărul celor aflaţi în sală ar putea ajunge însă la 900, cu tot cu membrii echipei tehnice şi jurnaliştii prezenţi la eveniment.
Sala va fi împărţită în cinci locuri, iar intrarea se va face prin şapte puncte de acces, cu o oră înainte. Grupurile de persoane vor socializa cât se poate de puţin între ele, pentru că riscul de infectare există şi este luat în considerare de autorităţi.
La Opera Naţională Bucureşti, locurile vor fi ocupate în totalitate şi dacă doriţi puteţi renunţa inclusiv la masca de protecţie.
Există însă şi o excepţie. Este permis accesul copiilor între 5 şi 16 ani, dar pentru că ei nu se pot vaccina, sunt obligaţi să poarte masca.
După spectacol toţi participanţii vor fi monitorizaţi timp de 14 zile. Cei care prezintă simptome vor fi testaţi. Este modalitatea aleasă de autorităţi pentru a măsura succesul experimentului. Cei care vor să participe trebuie să completeze un formular online, atunci când cumpără biletul, în care să îşi lase numele, adresa de mail şi numărul de telefon.
Daniel Jinga, managerul Operei Naționale București: "Vor fi întâmpinaţi de către angajaţii noştri. Aceştia vor verifica atât autenticitatea biletelor online cât şi cărţile de identitatea şi cu ajutorul platformei STS vor putea constata dacă respectiva persoană care a declarat pe propria răspundere că este vaccinata cu ambele doze a spus sau nu adevărul."
Acelaşi spectacol ar urma să fie pus în scena duminică, în fața Operei Naţionale Bucureşti, unde vor putea participa până la 1.000 de persoane. În cazul în care va ploua, spectacolul ar putea fi reprogramat pe 22 mai.
Alte spectacole vor avea la loc la Teatrul Naţional Bucureşti şi la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca.
Calendarul spectacolelor-pilot:
* 14 mai, intervalul 19,00-21,00, "Libera Musica", eveniment organizat în interior, număr participanţi: aproximativ 700; organizator: Opera Naţională Bucureşti;
* 15 mai, intervalul 19,00-21,00, "Dineu cu proşti" de Francis Veber, eveniment organizat în interior, număr participanţi: aproximativ 800; organizator: Teatrul Naţional Bucureşti;
* 15 mai, intervalul 19,00-21,00, "Faust" de Charles Gounod, eveniment organizat în interior, număr participanţi: aproximativ 800; organizator: Opera Naţională Română Cluj-Napoca;
* 16 mai, intervalul 19,00-21,00, "Libera Musica", eveniment organizat în exterior, număr participanţi: aproximativ 1.000; organizator: Opera Naţională Bucureşti.