În curând vor avea loc și primele evenimente, la care vor fi primiți doar cei vaccinați. În București, autoritățile pregătesc spectacole pilot, la care sala va putea fi plină cu oameni care să renunțe la mască și la distanță.

 

Premierul Cîțu anunță că de luna viitoare aceste evenimente vor fi tot mai dese. Organizatorii privați spun însă că măsura este discriminatorie și cer ca oamenii să fie primiți și pe baza unui test negativ de Covid, sau a dovezii că au făcut boala, și au anticorpi.

Primul spectacol-pilot de la Teatrul Naţional Bucureşti va avea loc în Sala Mare la jumătatea acestei luni. Sunt aşteptaţi aproape 900 de oameni. Toţi trebuie să fie vaccinaţi. Pentru mai multă siguranţă, nu vor fi pauze pe durata spectacolului.

Dovada vaccinării se va face cu buletinul, la intrare. Deci nu veți avea nevoie de acea hârtie primită după rapel. La Teatrul Naţional Bucureşti sala va fi aproape plină. Se discută ca între grupuri să fie lăsat un scaun liber. Iar masca ar putea fi opțională.

Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti: „Cei vaccinaţi sunt înregistraţi pe platforma naţională a vaccinărilor. Biletele se vor lua prin sistem online. În acest moment se aşteaptă concluziile şi aprobarea pe aceste norme.”

Şi Opera Naţională din Capitală îi invită pe cei imunizaţi la un "spectacol de gală", cu fragmente din opere cunoscute precum Carmen, Aida sau Traviata.

Daniel Jinga, manager interimar al Operei Naţionale Bucureşti: „Partea bună a acestui spectacol este că nu vor mai fi respectate normele de distanţare, nici măcar purtarea măştii nu va mai fi obligatorie. Se va face o monitorizare post eveniment deoarece dorim să vedem care va fi gradul de infectare.”

Iniţiativa spectacolelor-experiment îi aparţine Ministerului Culturii. După modelul altor ţări, oficialii vor să vadă dacă într-un mediu închis, cu multe persoane care au primit deja serul anti-covid, virusul se mai extinde.

Alin Stoica, prefectul Capitalei: „Să vedem dacă există efecte negative asupra celor care participă la astfel de evenimente, în funcție de cum vor decurge lucrurile, vrem ca în continuare să avem astfel de evenimente. Acestea sunt primele şi în funcție de rezultat vom organiza şi altele, concerte spre exemplu.”

Şi premierul Cîțu a vorbit despre evenimente private la care vor avea acces doar cei vaccinaţi. Măsura nu este privită însă cu ochi buni de organizatori,, care o considera discriminatorie. Ei militează şi pentru testarea înainte de eveniment.

Florin Cîțu: „Putem să vorbim evenimente private care vor fi deschise doar pentru persoanele vaccinate. Vom avea aceste evenimente pilot în Bucureşti şi în Cluj”

Edi Chereji: „Avem capacitatea pentru a face testarea rapidă în zilele de eveniment. Şi m-aş uita un pic la exemplul din Barcelona, ştiţi că acolo s-a făcut un eveniment test, aproximativ acum o lună, iar la acel eveniment au avut acces doar persoanele care au trecut printr-un test rapid în ziua evenimentului. Nu a existat niciun caz de infectare după eveniment.”

În funcţie de ce va urma după aceste spectacole pilot, se va decide dacă lumea evenimentelor culturale se va întoarce cu adevărat la normalitate.