Primăriile care vor să schimbe statistica rușinoasă legată de igiena orală: ”Am decis să investim”
La capitolul igienă orală, România este la coada clasamentului în Uniunea Europeană. Mulţi români nu trec pe la dentist cu anii, stau fără dinţi sau folosesc, în medie, puţin peste un tub de pastă pe an.
De asemenea, schimbă periuţa la doi - trei ani, spun statisticile.
În acest context, tot mai multe primării de la ţară investesc în cabinete stomatologice şi vor să atragă medici, într-un parteneriat public-privat. Doctorii primesc toată aparatura necesară, iar o parte din consultaţii sunt gratuite.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
În comună Spring, din judeţul Albă, timp de 8 ani nu a existat niciun cabinet stomatologic. Autorităţile au investit anul acesta aproape 37.000 de lei din bugetul local şi au amenajat un punct modern de tratare a danturii. Un medic din Sebeş a acceptat să facă zilnic naveta, de 26 kilometri, şi să vină să trateze pacienţii de la ţară.
"Aici, în două minute, am venit. Dacă mă durea ceva, chiar nu am mers că nu am avut timp. Condiţiile sunt foarte bune, ca la oraş", spune o pacientă.
Laura Olteanu, medic stomatolog: "Ştiam de situaţia din Spring, că oamenii nu mai au de atâta timp stomatolog. Primăria ne-a ajutat cu amenajarea spaţiului şi noi am venit cu investiţia în aparatură."
La acest cabinet se tratează acum şi oameni din localităţile învecinate.
Daniel Rusu, primarul comunei Spring: "Se vedeau obligaţi să meargă o distanţă destul de mare şi să aibă costurile destul de ridicate pe drum. Am decis să investim."
Şi în comună Prundu Bârgăului, din Bistriţa-Năsăud, autorităţile au ridicat şi dotat, cu 100.000 de lei, un cabinet stomatologic. Îşi va deschide uşile anul viitor, iar cei 1.400 de elevi din sat vor beneficia gratuit de tratamente dentare.
Doru Crișan, primarul comunei Prundu Bârgăului: ”Ne gândim să facem ceva spre binele cetăţeanului. Până la data de 30 decembrie suntem blocaţi pe angajări. După 30, începem procedura de concurs."
În schimb, în oraşul Beclean, statul nu a investit în niciun cabinet. Oamenii apelează la mediul privat, în condiţiile în care primarul se bazează pe stomatologii care decontează cheltuielile prin Casă de Asigurări. Suma maximă decontată de stat este de 1.800 de lei, pe luna.
Medicii stomatologici recomandă ca prima vizită la dentist să înceapă de la vârstă de 3 ani. Din păcate, mulţi copii de la ţară ajung la vârsta adolescenţei fără să fi trecut vreodată pragul unui cabinet stomatologic. Iar la maturitate, 80% dintre români au probleme dentare.