Primaria sectorului 6 ii pune la treaba pe sarmani. Sistemul prin care pot primi mai multe ajutoare in functie de cat muncesc
Speli, calci, stergi geamuri, maturi trotuarul sau cureti zapada. Totul daca vrei mai mult decat un codru de paine si o zeama lunga de la cantina de ajutor social!
Astfel suna invitatia pe care au primit-o mii de sarmani, dar sanatosi si in putere, cand au cerut indemnizatii de la primaria sectorului 6 din Bucuresti.
Autoritatile le-au explicat ca au gandit un sistem care transforma in puncte fiecare ora de munca prestata in folosul comunitatii. In functie de cat de mult interes isi dau, oamenii primesc alimente de la un magazin social.
Acesta e chipul unei femei de 37 de ani, nevoita sa-si creasca cei 4 baieti din alocatii. A cerut de la stat ajutor sa-si achite chiria. Un asistent social i-a sugerat sa intre in acest nou sistem, ininitiat in sectorul 6. Si astfel, fiecare ora de spalat si calcat rufe se transforma in puncte pe care le va cheltui pe ce-i trebuie acasa.
"Este ceva normal sa muncesti ca sa ai in ziua de azi, nu-i normal? De ce sa primim gratis, daca se poate?”, spune Eugenia.
Ii da dreptate si Lavinia. Si ea sterge geamuri si face curatenie in centrele de copii si batrani, ca sa-i poata creste cei doi copii.
-Cat de des reusesti sa le cumperi hainute altfel?
-Nu foarte des.
-Acestea cat ar costa?
-Un punct bluzitele, 4 puncte gecutele."
Ancuta povesteste ca e privita cu precautie de paznici si de vanzatori, atunci cand intra intr-un magazin. Cu mult mai surprinsi ar fi acesti oameni daca ar sti cum gandeste copila de 16 ani.
Cu 30 de puncte stranse in 4 ore de spalat geamuri, maturat si calcat, femeia si-a umplut sacosa cu 2 litri de ulei, 3 conserve de carne, 2 pungi de faina, dero, clor si sapun.
"Este pe jumatate o conditionare. Pana la urma, trebuie sa facem ceva pentru lucrurile pe care le primim. Ce incercam sa facem e sa le redam demnitatea acestor persoane care simt ca fac ceva”, explica MARIUS LACATUS, DIRECTOR PROTECTIE SOCIALA.
Practic, oricine poate dona alimente neperisabile, haine, produse de igiena, jucarii, rechizite, carti si electrocasnice. Si asa cum cei care lucreaza sunt rasplatiti de o comisie cu puncte, si donatorii primesc servicii pe care comunitatea le poate oferi gratuit. Cum ar fi cursuri si activitati de agrement pentru copii. Ei sunt primii care trebuie sa inteleaga ca, facand un gest frumos, vei primi altceva inapoi.
Avantaje sunt si pentru firmele care fac donatii. In anumite limite, nu mai platesc impozitul pe profit. In plus, scapa si de cheltuiala distrugerii la protan, a unor alimente care poate altfel ar ramine nevandute.