Primăria Capitalei vrea să ia cu forța 4 monumente. Ce intenționează să facă cu ele
După ce a început exproprierea celor care refuză consolidarea clădirilor cu gradul întâi de risc seismic, Primăria Capitalei vrea acum să ia cu forţa patru monumente istorice pentru reconsolidare.
Printre acestea: Hotelul Concordia, o clădire emblematică pentru Mica Unire sau Casa Miclescu. Sunt de ani buni în paragină, însă după restaurare, valoarea unui singur imobil ar putea trece de 20 de milioane de euro.
Aceste ziduri, acum părăsite şi acoperite de panouri, de pe strada Smârdan din Centrul Vechi, au găzduit acum 160 de ani o întâlnire crucială pentru România modernă.
2.000 de metri pătraţi şi o încărcătură istorică imensă - asta înseamnă Hotel Concordia. Aici, într-un apartament de la primul etaj, în noaptea dintre 23 şi 24 ianuarie 1859, era numit ca domnitor al Ţării Româneşti Alexandru Ioan Cuza, după ce fusese deja numit domn al Moldovei.
În atenţia primăriei este şi Hanul Solacolu, una dintre cele mai vechi clădiri din Bucureşti. Pe lângă momente istorice, locul este legat şi de multe promisiuni.
Edmond Niculuşcă, preşedinte ARCEN: "În 1997 trebuia să intre în planul naţional de restaurare, dar nu s-a întâmplat şi a fost retrocedată proprietarilor de drept care au scos din clădire 40 de camione de gunoi."
O altă perlă arhitecturală a Bucureştiului, pe care primăria vrea să o exproprieze şi să o reconsolideze, este Casa Miclescu. Aici s-a filmat în anii '70 "Felix şi Otilia" după romanul ''Enigma Otiliei''.
Dincolo de acest zid stau ruinele unei case înţesate de istorie. Planurile i-au fost desenate de arhitectul Ion Mincu şi imediat a devenit un simbol al Micului Paris. Casa era recunoscută pentru balurile la care participau membrii familiilor boiereşti ale vremii.
Eduard Uzunov, directorul unei companii imobiliare: "Preţul este acum poate unul derizoriu, dacă ar fi scoasă pe piaţă, această proprietate de pe cel mai important bulevard al Capitalei şi al României, poate ar fi scoasă la 5 -6 milioane de euro. După restaurare, dacă sunt păstrate planurile iniţiale şi picturile, poate să depăşească 20 de milioane de euro."
Cât ar putea plăti de fapt primăria pentru aceste clădiri, nu ştim deocamdată. Pentru început, aşteaptă avizul de la Ministerul Culturii, după care urmează alţi paşi pentru a prelua clădirile.
Marius Coajă, consilierul primarului capitalei: "Imediat după ce primim avizul, contractam o firmă de avocatură care o să evalueze aceste imobile, se vor stabili sumele conform grilei notariale"
Reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că au început procedurile de expropriere, după ani în care i-au notificat pe proprietarii acestor patru clădiri să ia măsuri, dar aceştia nu au făcut nimic.
Sursa: Pro TV
Etichete: primaria capitalei, edmond niculusca, arcen, monumente istorice,
Dată publicare:
07-03-2019 18:48