Primaria Bucuresti vrea sa oblige reconectarea locuintelor la RADET
Pe site-ul muncipalitatii Bucuresti se afla in dezbatere publica un studiu care prevede, printre altele, ca locuintele deconectate de la incalzirea centrala sa se reconecteze obligatoriu la regia centrala.
Motivul pentru care municipalitatea vrea sa ia aceasta masura este simplu: RADET este o firma aflata in faliment. Din fericire pentru cei care vor fi afectati de aceasta masura, obligativitatea reconectarii prevede o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani de la data intrarii in vigoare a acestei prevederi.
Deocamdata, insa, acest proiect este in dezbatere publica pana pe 14 mai.
De asemenea, cei care au renuntat deja la sistemul central de incalzire mai au o sansa, daca nu vor sub nicio forma sa se intoarca la RADET: ei nu vor fi obligati la reconectare, daca isi vor asigura in acelasi interval de timp (3-5 ani), o sursa de caldura care sa provina din surse regenerabile.
Autorii acestui studiu nu explica si modul in care ar putea fi instalate surse de energie regenerabila (energie solara, biomasa sau biocombustibil, pompe de caldura bazate pe electricitate verde) intr-un bloc in care nu toti locatarii dispun de sisteme individuale de incalzire. Cu toate acestea, ei admit ca in numai 50% din cladirile bucurestene se pot instala sisteme de panouri solare.
In replica, primarul general, Sorin Oprescu a declarat ca acest studiu este o ... aberatie.
"Este vorba de un studiu contractat in 2007, inglobat in strategia energetica nationala, efectuat de o firma din Danemarca. Directiile strategice sunt orientative. Evident ca vor interveni o serie intreaga de modificari dupa aparitia lui pe site", a spus Sorin Oprescu.
Intrebat de ce a fost postat pe site-ul Primariei Capitalei intr-o forma cu care primarul general nu este de acord, Sorin Oprescu a raspuns ca atata vreme cat studiul a fost astfel conceput, trebuia publicat in aceasta forma, tocmai pentru ca cetatenii sau persoanele de specialitate sa poata sa aduca modificari acestui proiect.