Prima crescatorie de calcan, la Constanta. Cat costa un kg din cel mai scump peste din Marea Neagra
Unul dintre cei mai gustosi si mai scumpi pesti din Marea Neagra, calcanul, va putea fi cumparat din hipermarketuri de la prima crescatorie romaneasca aflata la Constanta.
Crescuti in bazine alimentate cu apa din mare, calcanii au acelasi gust cu cei salbatici. Pretul va fi insa ceva mai mic fata de pestii importati in miezul iernii din Spania sau Franta.
In urma cu un an, 55.000 de puieti adusi din Danemarca populau bazinele fermei de la Corbu. Aveau doar trei luni si nu cantareau mai mult de 30 de grame.
Calcanii din bazin pot iesi oricand pe piata. Depasesc in medie un kilogram si jumatate.
Peste 160.000 de calcani sunt in ferma de la Corbu. Cantaresc, in total, peste 55 de tone si mananca in fiecare zi 300 de kilograme de furaj.
Administratorii fermei au inceput negocierile cu hipermarketurile si restaurantele de la malul marii. In aceasta luna primii calcani crescuti la Corbu vor putea fi cumparati de la raioanele de peste.
La vara, oferta va fi completata si cu cei salbatici, capturati din Marea Neagra. Crescuti in conditii similare, cei de la ferma din Corbu au acelasi gust.
Gustul bun al acestor calcani este garantat, spun investitorii, de faptul ca pestii sunt crescuti in bazine alimentate cu apa din Marea Neagra. Apa ajunge la ferma in conducte ingropate, lungi de cativa kilometri.
Investitia totala a fermei de calcani se ridica la cinci milioane de euro, o treime reprezentand fonduri europene.
Un kilogram de calcan costa intre 60 si 90 de lei. In fiecare primavara, atunci cand calcanii vin mai aproape de mal si isi depun icrele, granicerii se lupta cu navele braconierilor turci si ucraineni care isi intind plasele si in apele noastre.
Considerat de bucatari unul dintre cei mai gustosi pesti din lume, calcanul se consuma mai ales fript, stropit de un vin alb.