Preţurile la produsele de strictă necesitate din coşul minim de consum ar putea fi plafonate. Ce conține acesta


Ultimul update: Miercuri 18 Martie 2020 10:40
Data publicarii: Miercuri 18 Martie 2020 10:22
Categorie: Stiri Sociale
Preţurile la produsele de strictă necesitate din coşul minim de consum ar putea fi plafonate. Ce conține acesta

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) propune plafonarea temporară a preţurilor la produsele de strictă necesitate care fac parte din coşul minim de consum lunar. ANPC vrea și limitarea cantităților vândute unei singure persoane.

ANPC vrea astfel să protejeze cetăţenii în faţa unor posibile scumpiri bruşte şi substanţiale, în condițiile situației de urgență impuse de pandemia de coronavirus.

”În contextul pandemiei declanşate de noul coronavirus şi a decretării stării de urgenţă pe întreg teritoriul României, există o creştere substanţială a cererii pentru anumite produse comercializate pe piaţă, în condiţiile în care oferta este în limite normale sau chiar mai redusă decât în mod uzual.

Având în vedere această stare de fapt, şi pentru a preveni anumite comportamente comerciale incorecte sau chiar ilegale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor propune, pe o perioadă determinată, plafonarea preţurilor produselor de strictă necesitate care fac parte din coşul minim de consum lunar - aşa cum este el definit de lege, în scopul protejării cetăţenilor în faţa unor posibile creşteri bruşte şi substanţiale de preţuri”, se arată într-un comunicat al ANPC.

Se cere limitarea volumului de produse vândute unei singure persoane

De asemenea, ANPC solicită impunerea în magazinele comerciale a unor limite pentru volumul de produse pe care îl poate achiziţiona o singură persoană, cu scopul prevenirii lipsurilor în aprovizionare.

”În egală măsură, în magazinele de retail se impune aplicarea unor limite rezonabile privind cantităţile din acelaşi produs vândute unei singure persoane, pentru a permite accesul tuturor consumatorilor la respectivul produs şi pentru a preveni eventuale sincope în aprovizionare”, potrivit ANPC.

Instituţia recomandă consumatorilor să îi sesizeze practicile comerciale incorecte pe care le constată în magazine.

”ANPC îi încurajează pe consumatori să sesizeze, mai ales în această perioadă, toate situaţiile neconforme sau practicile comerciale incorecte pe care le constată în magazine, inclusiv eventuale neconcordanţe între preţul unui produs la raft şi cel facturat la casa de marcat sau inadvertenţe între preţul unui produs aflat la promoţie şi cel de referinţă, precum şi altele asemenea, în scopul prevenirii oricăror derapaje care pot interveni în actul comercial într-o perioada de criză. ANPC îi asigură pe toţi cetăţenii că veghează atent la corectitudinea pieţei, dispunând de echipe de intervenţie suplimentare pentru prevenirea oricăror acţiuni care ar încălca drepturile sau ar periclita sănătatea consumatorilor”, se menţionează în comunicatul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Ce conține și cât costă coșul minim

Coșul de consum minim lunar sau coşul de consum pentru un trai decent pentru familia de referinţă (doi adulţi şi doi copii), așa cum este denumit de lege, arată că principalele nevoi ale unei astfel de familii sunt cele pentru alimentaţie şi locuinţă. 

Coșul conține alimente (pâine, legume, carne și lactate), îmbrăcăminte și încălțăminte, produse de uz casnic și igienă personală și medicamente.

La acestea se adaugă cheltuieli legate de locuire, sume pentru educație și cultură, recreere și vacanță, diverse servicii și fondul de economii al familiei.

Valoarea coșului de consum minim lunar stabilit prin lege este de 6.954 lei.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO