Restaurantele se închid, dar se pot face livrări acasă. Măsuri stricte impuse în timpul stării de urgență

×
Codul embed a fost copiat

Ne adaptăm în fiecare zi la noua realitate, într-un efort comun pentru sănătate.

România ia noi măsuri pentru a limita răspândirea coronavirusului. Aşadar, se închid toate restaurantele, terasele, cafenelele, dar se vor putea face livrări acasă.

Se vor opri toate activităţile culturale, sportive ori religioase în spaţii închise. Şi se vor suspenda toate legăturile aeriene cu Spania, de miercuri, de la ora 18.

De asemenea, pe străzi vor fi mai mulţi poliţişti, care vor avea puteri sporite. Oficialii ne asigură că nu se pune problema închiderii unor oraşe şi nici a raţionalizării alimentelor.

Și tot ei le cer românilor din diaspora să nu se întoarcă în ţară în aceste momente critice.

Ministrul Afacerilor Interne, Ion Vela, a anunţat că se vor închide toate restaurantele, terasele, cafenele şi hotelurile care comercializează alimente sau băuturi, dar şi saloanele de înfrumuseţare. De asemenea se suspendă activităţile culturale, cele sportive, dar şi cele din sălile de jocuri de noroc.

Marcel Vela, Ministrul de Interne: "Se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, activitate organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice. O altă decizie se referă la suspendarea activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear şi de îngrijire personală realizate în spaţii închise."

Un alt aspect extrem de important este faptul că se suspendă toate zborurile comerciale - spre şi dinspre Spania.

Marcel Vela, Ministrul de Interne: "Se suspendă toate zborile efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România pentru o perioadă de 14 zile. Măsura intră în vigoare începând cu data de 18 martie, ora 18.00. Totodată cu privire la Italia, am prelungit măsura suspendării acestor. Zboruri efectuate de operatori economici aerieni spre şi din Italia către România pentru o perioadă de 14 zile începând cu data de 23 martie 2020."

Studenții de la medicină, chemați să facă de gardă

 

De asemenea, Raed Arafat a anunţat că medicii rezidenţi vor fi redistribuiţi acolo unde este nevoie, iar toţi studenţii la medicină din anul 4 în sus sunt aşteptaţi să facă voluntariat în camerele garda.

Raed Arafat, secretar de stat: "Prevede măsuri de redistribuire a medicilor rezidenţi, bineînţeles a studenţilor şi a elevilor în regim de voluntariat în caz de necesitate în sprijinul.... De joi, rezidenții la urgență, anestezie, vor întrerupe stagiile de practică și se vor prezenta la centrele de îndrumare pentru includerea în turele a căror specialitate o urmează. Rezidenții la medicină internă și de familie se prezintă la DSP pentru repartizarea la servicii ambulanță, primiri urgențe, camere de gardă, în funcție de necesități."

Şi numărul poliţiştilor pe stradă va creşte pentru a preveni orice formă de criminalitate.

Bogdan Despescu, Secretar de stat: "Sunt accentuate verificările privind respectarea izolării. Parchetul general și MAI au organizat activitatea administrativă pentru a asigura un răspuns operativ la orice formă de criminalitate. A fost întărită prezența în stradă a structurilor de ordine publică. Dispozitivul de polițiști de frontieră e suplimentat."

Marcel Vela a încheiat şedinţa cu un apel către românii din străinătate. Le-a cerut acestora să nu revină acum în ţară pentru a evita răspândirea corona virusului, iar cei care vin vor intra imediat în carantină sau în izolare la domiciliu. Totodată, persoanele care fac declaraţii false şi nu respecta aceste măsuri se vor alege cu dosar penal.

Citește și...
Ministrul de Interne: „Se închid restaurantele și barurile”
Ministrul de Interne: „Se închid restaurantele și barurile”

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi secretarii de stat Bogdan Despescu şi Raed Arafat au anunțat marți seară noi măsuri menite să încetinească răspândirea coronavirusului în România.

Recomandări
România a împrumutat deja două miliarde de euro și patru miliarde de dolari în prima lună din 2023. Ce spun analiștii
România a împrumutat deja două miliarde de euro și patru miliarde de dolari în prima lună din 2023. Ce spun analiștii

Deși suntem abia în luna februarie, statul român a împrumutat o treime din banii de care are nevoie pentru tot anul 2023: două miliarde de euro și patru miliarde de dolari, de pe piețele externe.

Vremea rea va cuprinde toată România. Temperaturile minime vor ajunge chiar și la minus 20 de grade Celsius
Vremea rea va cuprinde toată România. Temperaturile minime vor ajunge chiar și la minus 20 de grade Celsius

Se anunță o săptămână cu vreme rea și nopți geroase în toată țara. Un val de frig va acoperi toate regiunile și va aduce minime de până la minus 20 de grade Celsius.

Bucureștiul ar putea rămâne fără regulamentul care oprește dezvoltatorii să construiască haotic în zonele istorice
Bucureștiul ar putea rămâne fără regulamentul care oprește dezvoltatorii să construiască haotic în zonele istorice

Bucureștiul ar putea rămâne fără singurul regulament care oprește investitorii imobiliari să construiască haotic în zonele istorice.