De teama Covid-19, românii se aprovizionează din magazine ca în perioada sărbătorilor


Ultimul update: Marti 17 Martie 2020 21:04
Data publicarii: Marti 17 Martie 2020 19:21
Categorie: Stiri Sociale

După ce s-au trezit în repetate rânduri cu rafturile goale, reprezentanţii marilor magazine fac eforturi susţinute să se reaprovizioneze. Momentan, produsele româneşti au prioritate şi nu sunt probleme cu stocurile.

La rândul lor, producătorii lucrează la foc continuu, mai ales că toate comenzile au crescut ca în perioada sărbătorilor.

În ultimele zile, la o carmangerie din judeţul Cluj vânzările au crescut cu 80%. Mai ceva ca în ajun de Crăciun.

Şi cel mai mare producător de carne de pui din ţară a sporit producţia.

Furnizorii şi producătorii susţin că nu au nicio problemă cu stocurile şi că marfa există, iar preţurile nu vor creşte. Un fermier, de exemplu, cultiva pe mai bine de 450 de hectare porumb şi grâu, iar de anul trecut i-au mai rămas pe stoc, în siloz, aproape 1000 de tone de cereale.

Probleme sunt, însă, pe partea de distribuţie. Ritmul în care rafturile magazinelor se golesc depăşeşte viteza cu care furnizorii pot reface stocurile. ca atare, reprezentanţii asociaţiei de fermieri au cerut ajutorul Ministerului Agriculturii .

Probleme au doar procesatorii de carne adusă din străinătate. Restricţiile de circulaţie blochează tirurile cu materia primă, care ar putea să se strice pe drum.

O veste bună în agricultură vine din partea Comisiei Europeane. Oficialii au amânat termenul până la care fermierii ar fi trebui să depună cererile de plăţi pentru dezvoltare rurală cu o lună.

VIDEO PROTVPLUS.RO