Preturile apartamentelor vechi vor scadea cu inca 30% in urmatorul an

22-03-2011 00:36


Casa constructie

Preturile apartamentelor din blocurile construite inainte de 1989 in Bucuresti vor scadea cu peste 30% pana in primavara anului viitor, mai mult decat in cazul apartamentelor noi, unde reducerile vor fi de mai mica amploare.

"Pretul de executie, in Bucuresti, pentru un metru patrat standard de apartament se situeaza undeva intre 450 si 500 de euro. In cazul in care se ia in considerare si valoarea terenului pe care se construiesc aceste apartamente, un pret fara profit pe metrul patrat de apartament ar fi undeva la 600 de euro. Ce este peste aceasta suma poate fi considerat profit al dezvoltatorului", a spus Stefan Dumitrascu, arhitect sef al Sectorului 3.

El spune ca in statele din Europa profitul mediu pe segmentul de real estate este cuprins intre 11% si 18%, ceea ce ar insemna ca pretul unui apartament in Bucuresti nu ar trebui sa treaca de 720 de euro pe metru patrat construit.

"Majoritatea apartamentelor noi au fost construite avand in minte doar profitul si specula. Proprietarii care au investit 600 de euro si vand mult mai scump vor cobori in continuare preturile, pentru ca nu gasesc cumparator la cat cer acum pe ele, iar bancile le bat zilnic la usa si ii preseaza. Si atunci vor fi nevoiti sa vanda si la 700 si la 800 de euro metrul patrat, iar acest lucru va pune o mare presiune pe apartamentele vechi", a spus arhitectul.

Acesta a afirmat ca, in general, se cauta apartamente noi, iar cererile pentru locuintele vechi sunt din ce in ce mai mici.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO