Bucuresti, capitala sobolanilor. Sunt zeci de milioane in tot orasul
Acestia pot fi depistati in special in blocurile care au ghena de gunoi si beciuri insalubre. Cei care se ocupa de deratizare confirma situatia si spun ca s-a ajuns aici pentru ca autoritatile le-au taiat fondurile.
Si oamenii sunt la fel de vinovati pentru ca, din delasare, accepta sa isi arunce resturile alimentare la subsol, in loc sa faca un drum pana la container.
Un bloc situat intr-o zona buna a Capitalei este invadat de rozatoare. Mai in gluma, mai in serios locatarii spun ca sobolanii s-au domesticit si ca nu se mai tem de nimic.
Tot orasul este plin de ei, desi reprezentantii firmei de deratizare spun ca au ajuns sa imprastie otrava si la doua saptamani. Fara efect.
In subsolul unui bloc, de pilda, sunt atat de multi sobolani incat locatarii spun ca se trezesc cu ei in case. Rozatoarele urca pe conducte si patrund in bucatarii, acolo unde gasesc hrana.
De ce s-a ajuns aici? In luna octombrie, anul trecut, a fost diminuata suma repartizata pentru planul de igienizare a Bucurestiului. Reprezentantii Primariei dau vina pe Guvern, care a taiat cu 25% bugetele pentru bunuri si servicii. In realitate, e vina consilierilor.
La haos contribuie si cei care isi arunca la ghena gunoiul si le asigura astfel sobolanilor mancare la discretie. Marea problema este ca acestia, dar si puricii de pe ei, pot transmite boli grave.
Ca sa intelegeti ca pur si simplu ne-au depasit numeric, aflati ca intr-un singur an o pereche de sobolani poate avea 900 de urmasi. In trei ani de viata, cuplul initial isi poate extinde clanul la 250.000 de indivizi.