Preturile apartamentelor noi sunt in continuare prea mari pentru romani
Doar piata rezidentiala secundara beneficiind de Prima Casa, iar scaderea bugetului alocat programului arata ca dezvoltatorii nu se mai pot baza pe sprijin guvernamental, potrivit Jones Lang LaSalle (JLL).
"Pentru a se observa o revenire la un nivel decent de tranzactionare, noua oferta va trebui sa fie mult mai bine adaptata cererii locale, in timp ce oferta deja existenta pe piata rezidentiala primara va trebui sa-si modifice in continuare preturile de vanzare. Scaderea substantiala a bugetului programului Prima Casa, care valoreaza 200 milioane euro, in comparatie cu 700 milioane euro, in medie, valoarea editiei anterioare, arata ca dezvoltatorii nu se mai pot baza pe sprijin guvernamental, in conditiile in care sectorul bancar este in continuare foarte slab", se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara.
4 din 10 romani vor locuinta noua de 60.000 de euro. Ce gasim la targ?
Analistii JLL considera ca preturile apartamentelor noi raman in continuare prea mari pentru familiile romanilor, in timp ce piata rezidentiala secundara este cea care beneficiaza de programul Prima Casa.
"Constructia de unitati rezidentiale este la un nivel scazut si este putin probabil ca dezvoltatorii sa-si schimbe planurile in ceea ce priveste noua oferta. In primele luni ale anului 2011 piata creditelor bancare este aproape inghetata, cu programul Prima Casa asigurand finantarea unitatilor rezidentiale mici, in blocuri vechi, construite inainte de 1989", se mentioneaza in raport.
Criza? Vezi casa care s-a vandut cu 815.000 de euro bani jos, in Romania
Cererea pentru locuinte noi nu a inregistrat o crestere remarcabila, in ciuda scaderii continue a preturilor de vanzare, un motiv fiind ca preturile de vanzare nu sunt adaptate cererii locale.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: imobiliare, preturi, constructii,
Dată publicare:
04-05-2011 00:12