Programul Prima Casa se schimba. Statul garanteaza doar jumatate din credit

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul si bancile au pus la cale modificarile programului Prima Casa. Principala schimbare va fi aceea ca statul nu va mai garanta decat pe jumatate imprumutul, cealalta jumatate revenind institutiilor financiare.

In prezent, creditele bancare acordate pentru cumpararea unei locuinte prin programul "Prima Casa" sunt garantate in totalitate de stat.

Posibilitatea impartirii in mod egal a riscului de garantare a creditelor acordate pentru cumpararea unei locuinte a fost analizata, marti, de seful Guvernului cu reprezentantii bancilor, la sediul Ministerului Finantelor, urmand ca discutiile tehnice sa fie finalizate in decurs de o saptamana.

Premierul a argumentat ca impartirea riscului va conduce la dublarea atat a plafonului total al garantiilor, in prezent de 1,5 miliarde euro, cat si a numarului de beneficiari.

Boc a precizat ca preluarea de catre banci a unei parti din riscul aferent acestor garantii este optionala, iar contractele de creditare vor fi modificate doar intre banci si Fondul de Garantare, fara a afecta clientii si fara a fi schimbate conditiile legate de dobanzi.

Citește și
casa
Prima Casa 3 a fost aprobat de Guvern. Afla schimbarile din program
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

"Cele mai multe garantii au fost acordate pentru locuinte cu doua camere; este vorba de 51% din totalul garantiilor care au fost acordate si au fost apartamentele cele mai cautate. In privinta mediei garantiilor, daca facem o analiza in functie de evaluare distributia este urmatoarea:

• 31% din numarul total al garantiilor au fost intre 50.000 si 60.000 de euro;

• 25% garantii sub 30.000 de euro;

• 24% garantii intre 30.000 si 40.000 de euro;

• 20% intre 40.000 si 50.000 de euro", a explicat premierul.

Guvernul a decis, in ianuarie, ca programul Prima Casa sa continue si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 milioane euro, care ar putea fi suplimentat in luna iulie pentru a doua parte a anului.

Prin a doua etapa a programului "Prima Casa", lansata la inceputul anului trecut, statul a garantat creditele pentru cumpararea unei locuinte in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii au beneficiat de o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.

Creditele prin "Prima Casa" au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus maximum 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maximum 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Se pune sau nu lacat pe PRIMA CASA?
Se pune sau nu lacat pe PRIMA CASA?

"Se termina Prima Casa, grabiti-va!", cam asa suna mesajul transmis cu viteza fulgerului printre doritorii de credite garantate de stat pentru achizitia de locuinte.

Prima Casa 3 a fost aprobat de Guvern. Afla schimbarile din program
Prima Casa 3 a fost aprobat de Guvern. Afla schimbarile din program

Garantarea creditelor pentru casa continua si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 milioane euro. Acesta ar putea fi suplimentat in luna iulie.

Programul
Programul "Prima casa" a depasit 30.000 de contracte

Un sfert dintre locuintele cumparate sunt construite dupa anul 2008, a anuntat presedintele Fondului de garantare a creditelor.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.