Programul Prima Casa se schimba. Statul garanteaza doar jumatate din credit

22-03-2011 15:26


Guvernul si bancile au pus la cale modificarile programului Prima Casa. Principala schimbare va fi aceea ca statul nu va mai garanta decat pe jumatate imprumutul, cealalta jumatate revenind institutiilor financiare.

In prezent, creditele bancare acordate pentru cumpararea unei locuinte prin programul "Prima Casa" sunt garantate in totalitate de stat.

Posibilitatea impartirii in mod egal a riscului de garantare a creditelor acordate pentru cumpararea unei locuinte a fost analizata, marti, de seful Guvernului cu reprezentantii bancilor, la sediul Ministerului Finantelor, urmand ca discutiile tehnice sa fie finalizate in decurs de o saptamana.

Premierul a argumentat ca impartirea riscului va conduce la dublarea atat a plafonului total al garantiilor, in prezent de 1,5 miliarde euro, cat si a numarului de beneficiari.

Boc a precizat ca preluarea de catre banci a unei parti din riscul aferent acestor garantii este optionala, iar contractele de creditare vor fi modificate doar intre banci si Fondul de Garantare, fara a afecta clientii si fara a fi schimbate conditiile legate de dobanzi.

"Cele mai multe garantii au fost acordate pentru locuinte cu doua camere; este vorba de 51% din totalul garantiilor care au fost acordate si au fost apartamentele cele mai cautate. In privinta mediei garantiilor, daca facem o analiza in functie de evaluare distributia este urmatoarea:

• 31% din numarul total al garantiilor au fost intre 50.000 si 60.000 de euro;

• 25% garantii sub 30.000 de euro;

• 24% garantii intre 30.000 si 40.000 de euro;

• 20% intre 40.000 si 50.000 de euro", a explicat premierul.

Guvernul a decis, in ianuarie, ca programul Prima Casa sa continue si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 milioane euro, care ar putea fi suplimentat in luna iulie pentru a doua parte a anului.

Prin a doua etapa a programului "Prima Casa", lansata la inceputul anului trecut, statul a garantat creditele pentru cumpararea unei locuinte in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii au beneficiat de o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.

Creditele prin "Prima Casa" au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus maximum 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maximum 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

VIDEO PROTVPLUS.RO