Preturi ca acum 10 ani la legume. Ce poti cumpara la kilogram din piata cu o moneda de 50 de bani
Fie pe camp sau in sere, legumele romanesti au crescut anul acesta ca vrejul din poveste. S-au facut atat de multe ca s-au prabusit preturile. In loc sa se bucure, taranii sunt tot furiosi.
Probabil pentru prima data in ultimele doua decenii, taranii vand totul cu un leu kilogramul. Practic, nu-si scot nici cheltuielile pentru seminte, insecticid sau transport. Singurele multumite sunt gospodinele care pleaca de la piata cu sacosa plina.
Toata materia prima e mai iefina cu 30-50% fata de inceputul lui septembrie. Lucru pe care il confirma de altfel si Institutul National de Statistica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ca domnul Marin, spre exemplu, sa-si mai recupereze banii dati pe seminte, apa, ingrasamant si transport, ar trebui sa vanda cel putin 41 de kg de legume cu un leu la un transport.
"Chinuiala grea si multa munca si te alegi cu nimic", a spus comerciantul.
Tocmai din acest motiv, producatorii din Braila, unde sfecla e 30 de bani, varza nu e mai putin de 40 de bani, iar morcovul, ceapa si vinetele cost 50 de bani, prefera sa isi abandoneze legumele pe camp. Oficialii nu au uitat ca in orice sistem agricol eficient este nevoie de depozite frigorifice.
Culmea e ca ministrul agriculturii spune deschis ca finantare exista.
"Avem banii. Vom finanta cu prioritate aceste depozite. Sunt spre finalizare capacitati de 250.000-260.000 de tone", a spus Valeriu Tabara, ministrul agriculturii.
Trist este ca marfa care nu se vinde, ajunge pe seara in containere de gunoi si nu in depozite, asa cum ar trebui.
In fiecare seara, sute de kilograme de legume si fructe sunt stranse intr-o piata de personalul de curatenie, un aspect trist daca te gandesti la munca taranilor si de-a dreptul revoltator pentru ca nici nu li se ofera solutii.
Doar in en gros-uri exista hale cu sisteme de racire, iar acolo pretul de inchiriere este prohibitiv. Oare cati agricultori isi permit sa dea 3000-400 de euro pe luna pe un spatiu frigorific mare cat o camera?
Cea mai simpla solutie ar fi ca toate pietele mari sa aiba o magazie proprie, cu temperatura controlata, unde oamenii sa-si poata lasa marfa doua zile pana cand ii vine vremea la vanzare. Producatorii nici macar nu pot visa ca fiecare taraba sa fie dotata cu un frigider, asa cum exista in cateva piete din Romania doar ca acolo si preturile sunt de 4-5 ori mai mari decat in targurile populare.