Mina de aur la Suceava. Banca de gene care poate salva "inima de bou" si cartoful albastru
Ne plangem mereu ca legumele si fructele nu mai au niciun gust, dar putini stiu ca in nordul tarii, la Suceava, exista o mina de aur pentru agricultori.
Este singura banca de gene din Romania care mai pastreaza seminte din soiurile gustoase, ce se plantau acum 50-60 de ani. Rosia "inima de bou", cartoful albastru de Bucovina sau fasolea uriasa.
Specialistii vor sa-i convinga pe tarani sa le cultive din nou, pentru ca piata sa nu mai fie invadata de hibrizi, facuti parca din cauciuc.
In locul rosiilor cu care se fotografiau strainii, impresionati de aroma lor, punem in salate niste imitatii tari ca piatra, semn al standardizarii genetice. Chiar si atunci cand provin de la producatorii locali, multe legume sunt la fel de fade pentru ca semintele romanesti au fost inlocuite, de-a lungul anilor, cu altele mai rezistente aduse din occident. Doar intr-un singur loc in tara un grup de biologi si agronomi incearca sa pastreze gustul trecutului.
La Banca de Gene din Suceava se gasesc seminte de legume pe care, in zilele noastre, le mai gasim foarte rar pe campuri. Una dintre "vedetele" cercetatorilor este cartoful albastru de Bucovina. S-a cultivat in perioada interbelica dar, incet-incet, a fost inlocuit.
Si alte soiuri romanesti, disparute de mult din piete, sunt tinute aici in viata.
Cercetatorii vor sa-i incurajeze pe agricultori sa cultive din nou aceste soiuri in speranta ca, dupa cativa ani, ele vor reveni pe tarabe impreuna cu gustul lor delicios.