Prețul mediu al unei mese la o cherhana din Capitală. ”Aducem pește din Vietnam”

17-08-2018 19:24


Unele îşi aşteaptă clienţii cu hamsie prăjită, la 5 lei suta de grame, altele, cu ton uriaş, la 2000 de euro suta de kilograme. Departe de mare, dar extrem de profitabile, peste 30 de restaurante care se denumesc "cherhana" sunt deschise în Capitală.

Vorbim despre localuri cu pește şi fructe de mare, care îşi aduc materia primă direct de la sursă. Adică din delta noastră, dar şi din ţări exotice precum Tanzania, Kenia şi Vietnam.

400 de lei este preţul mediu al unei mese de două persoane, însoţite de un vin spaniol, pe malul lacului Herăstrău. E un local de gastronomie înaltă, promovat drept "cherhana". Captura zilei intra într-un carpaccio pentru care plăteşti 56 de lei.

Specialistul de aici găteşte de zece ani pește, dar spune că abia în ultima vreme românii au început să caute şi supa de scoici, nu doar borşul de crap. El amestecă peştele crud cu sos teryaki, ulei de susan, ghimbir, avocado, seminţe de susan. Apoi ia cu penseta o probă pe care o gustă.

Doar în acest an s-au deschis în Bucureşti 10 localuri cu pește.

Iniţial, termenul "cherhana" denumea o clădire construită în apropierea apei, destinată sortării şi prelucrării peştelui din acea zonă. Azi se referă la un restaurant pescăresc. 

Din păcate, şi marea, şi delta noastră au ajuns atât de sărace, încât nu pot susţine în flux constat nevoile acestor afaceri. Sunt peşti aduşi cu avionul din Kenya şi Tanzania. Restul vin pe şosea.

Daniel Avram, manager: ”Avem maşini care ajung în 24-48 sau 72 de ore din Spania, Danemarca sau Grecia. Mai avem posibilitatea de a aduce din Vietnam.”

Românii adoră bucătăria deschisă, dar şi decoruri care amintesc de tavernele greceşti.

Dacă bugetul suferă după vacanţă, aflaţi că puteţi mânca pe săturate în cuplu, cu 80 de lei, la un fast food marin. Nu primiţi de băut, doar guvizi în mălai, hamsie şi crap.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO