Premiera! Vom avea un Cod etic al medicamentelor
Sunt tratamentele prescrise in Romania influentate de sponsorizarile pe care le primesc doctorii de la diverse firme medicale? Nu, sustin acestia. Ba da, spun pacientii care nu o data s-au trezit cu alte doctorii decat cele stiute.
In premiera, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente a pus la punct un Cod etic.
In fiecare an, mii de doctori participa la congrese de specialitate, in toate colturile lumii. Multe deplasari sunt platite integral de firmele de medicamente.
Medicii sunt cazati in camere pentru care tariful maxim platit de compania farmaceutica nu depaseste 800 de lei. Totul se face in baza unui contract de sponsorizare, acceptat de Codul etic propus de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente.
Codul nu constrange pe nimeni sa prescrie medicamentul firmei care a platit deplasarea, dar nici nu-i interzice doctorului sa faca acest lucru. Si nu o data s-a intamplat ca tratamentele sa se modifice in functie de noile preferinte ale medicilor, sustin pacientii vizati.
Codul etic stabileste in primul rand cata cafea, flori, halate, pixuri sau obiecte de birou poate primi un medic intr-un an, de la firmele de profil. Fixeaza si o suma totala pentru cheltuielile de calatorie, cazare si masa, in cazul deplasarilor la congrese medicale.
Bani frumosi si legali fac doctorii si din discursurile tinute la evenimente si congrese medicale. Un medic specialist primeste 300 de euro, iar un profesor universitar 500.
Codul a fost semnat de 26 de producatori internationali de medicamente si este similar cu cele incheiate in strainatate.