Premieră pentru România: 7 cupluri gay au dat statul în judecată la CEDO


Ultimul update: Marti 18 Iunie 2019 19:58
Data publicarii: Marti 18 Iunie 2019 19:58
Categorie: Stiri Sociale

Şapte cupluri de homosexuali români au dat statul în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Toţi reclamă încălcarea dreptului la viaţa privată şi de familie în România.

Ei spun că, în lipsa unei căsătorii între persoanele de acelaşi sex, ar trebui reglementat măcar parteneriatul civil. Astfel s-ar putea reprezenta reciproc în instituţiile statului, la nevoie.

14 persoane de acelaşi sex, susţinute de asociaţia Accept, care militează pentru drepturile persoanelor gay, acuză statul român de descriminare pentru că ar fi încercat, în mod activ, să interzică obţinerea unor forme de protecţie juridică de către aceste cupluri.

Iustina Ionescu, avocat Asociaţia Accept: "În România nu există lege a parteneriatului civil adoptată şi căsătoria este interzisă pentru persoanele de acelaşi sex. Cu acest refuz, ne-am adresat mai departe la Curtea Europeană a Drepturilor Omului care are deja o jurisprudenţă foarte clară în care a stabilit că statele au obligaţia să adopte aceasta legislaţie pentru a asigura protecţia familiilor gay, la fel ca în cazul familiilor heterosexuale."

 

Premieră pentru România

 

Este pentru prima dată când cupluri de acelaşi sex din România ajung la CEDO pentru a solicita respectarea articolului 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului ce face referire la dreptul la viaţa familie şi parteneriat civil.

Teodora Ion, director Accept: "Nici o instanţă din România nu ne mai poate da ceva semnificativ care să afecteze toată comunitatea. Există deja decizia CCR care clarifica pentru toată lumea faptul că trebuie reglementat parteneriatul civil. Mai puţin pentru Parlament."

În plus, membrii asociaţiei au anunţat că vor susţine gratuit în instanţă la CEDO şi alte cupluri gay din România, care vor să se alăture demersului.

Florin Buhucean: "Statul român trebuia de multă vreme să o facă, de asta nu vom mai aştepta. Ne apărăm familiile şi a sosit timpul că toate aceste 7 familii să se apere în instanţă, având în vedere că în România am eşuat."

Victor Ciobotaru: "Nu doresc o recunoaştere a familiei mele din partea bisericii, pentru că Dumnezeu ştie deja că îl iubesc pe partenerul meu. Însă am nevoie de recunoaştere din partea statului."

În prezent, aproximativ 10% din populaţie are o viaţă de cuplu fără recunostere juridică. Iar lipsa acestui statut poate crea probleme.

Dacă vorbim despre un accident, iar unul dintre parteneri este internat în spital, celalat nu este recunoscut ca fiind aparţinător, în plus nu pot sta unul lângă altul la medic şi nu pot decide pentru cealaltă persoană în cazuri de forţă majoră.

Cererea adresată Curţii Europene a Drepturilor Omului de către cele 7 cupluri gay este deocamdată în curs de verificare.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Adevăratul motiv pentru care Dragnea rămâne închis la Rahova. Cu cine va sta în celulă
Adevăratul motiv pentru care Dragnea rămâne închis la Rahova. Cu cine va sta în celulă
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ştefan Popa Popa’s
Declarații controversate ale lui Ştefan Popa Popa’s: "Au venit toate ciurucurile din Oltenia"
Georgiana, o tânără de 24 de ani diagnosticată cu cancer, are nevoie de ajutor
Studiu despre obiectele nefolosite. Românii păstrează în medie 5 produse, în loc să le arunce
Povestea arădeanului care şi-a transformat casa într-o lume de poveste
Vieți distruse în accidente în care n-au avut nicio vină. Așteaptă cu anii despăgubirile
O acțiune a pompierilor a atras zeci de curioși: "De pe Facebook am aflat"
arta urbana
Locurile din București unde puteți admira arta urbană, realizată de artiști de renume
Fermierii din România renunță să mai cultive pepeni. Învinși de vreme și de samsari
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Cum va fi anul 2019, potrivit credinței populare
Răzvan Cuc, vizită la miezul nopții pe Podul Constanța din Capitală. Ce a descoperit
Sfântul Ilie 2019, tradiții și superstiții. Ce nu e bine să faci în această zi
Elevii care au făcut un clip viral despre ministrul Andronescu: ”Nu a fost o ofensă”