Proba ADN pentru marii voievozi ai tarii. De ce ar putea fi desfacut mormantul lui Mircea cel Batran

28-06-2012 17:43


Un proiect senzational, realizat pentru prima data in Romania, ar putea duce la aflarea originii unor personaje istorice de prim rang, respectiv Mircea cel Batran si Vlaicu Voda.

Deja un eveniment fara precedent a avut loc la Biserica Domneasca din Curtea de Arges. Mormantul lui Vlaicu Voda a fost deschis dupa aproape 700 de ani. Oamenii de stiinta vor preleva probe ADN care sa ateste daca cei din dinastia Basarabilor,intemeietorii Tarii Romanesti, aveau sange autohton, sau erau de alta origine.

In cartile de istorie sunt numiti domnitori romani. De-a lungul timpului au aparut insa multe teorii privind originea lor. Una dintre aceastea sustine ca Basarab I Intemeietorul ar fi fost fiul unei capetenii de origine cumana, un popor venit din stepele Asiei in zorii Evului Mediu. Adica urmasii unui trib de origine turca, semintie cu care domnii Basarabi s-au razboit indelung.

Cercetatorii romani au demarat un proiect ca sa afle daca dincolo de originea romana sau slava survenita in urma multiplelor casatorii si aliante ale caselor domnitoare din Muntenia, numele care au facut istorie au si alte origini.

Pentru inceput, au deshumat mormantul lui Vladislav I, unchiul lui Mircea cel Batran si fratele tatalui marelui domnitor Radu I, inmormantat la Manastirea Curtea de Arges. S-au prelevat cateva mostre osoase si dentare, o bucata dintr-o tunica si cativa nasturi din metal.

Deocamdata, istoricii nu au ajuns sa deshumeze si mormantul lui Mircea cel Batran si ar putea sa nu mai faca asta prea curand. Noul ministru al culturii, Puiu Hasotti a ordonat oprirea cercetarilor.

"Mi se pare o impietate groaznica fie si numai sa ne gandim ca mormantul lui Mircea cel Batran poate fi desfacut pentru a cauta ce? Care ADN ?", a declarat Puiu Hasoti, ministrul Culturii.

Mostrele deja prelevate vor fi trimise pentru studiu si la Universitatea Cambridge, dar si la alte ale laboratoare ale unor universitati din Spania si Olanda.

VIDEO PROTVPLUS.RO