Reportaj Al Jazeera in Irak. Tara care inoata in petrol, dar care are RATIE de electricitate

Irak

La 9 ani de la caderea lui Saddam Hussein, autoritatile din Irak inca nu pot sa asigure populatiei electricitate mai mult de 6 ore pe zi. In aceste conditii, nu este de mirare ca in aceasta tara a aparut o noua meserie: "omul generator".

Pentru un pret, el completeaza aceasta lipsa.

Haidi este un "om generator" si este fericitul posesor a doua generatoare electrice. El se confrunta zilnic cu sute de cereri, venite din partea unor oameni disperati. Reporterii de la Al Jazeera l-au urmarit pe acesta pe strazile din Bagdad, in momentele in care negocia cu clientii problema lipsei de electricitate - un lucru care a devenit extrem de important in viata lor.

Printre multele ironii ale sortii care au aparut in post-conflictul din Irak, acesta este probabil cel mai puternic: cum este posibil ca o tara care se afla efectiv pe o mare de petrol si care - din 2003 si pana astazi - a beneficiat de investitii americane de 5 miliarde de dolari .. sa nu poata asigura electricitate pentru poporul sau.

Rashed Radwan este jurnalist al televiziunii Al Jazeera si a realizat un reportaj pe aceasta tema. Iata ce spune el:

Citește și
Jawad al-Shammari
Condamnat la moarte de Saddam Hussein, a stat intr-o groapa 22 DE ANI. Cum a supravietuit
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Se tot spune ca razboiul din Irak s-a terminat. Asa sa fie oare? George Bush a facut acest anunt cand era presedinte si la fel a procedat si Barack Obama. Insa daca ii intrebi pe irakienii de rand, iti vor spune ca un nou razboi este pe cale sa inceapa, intr-o tara in care cea mai mare parte a infrastructurii de baza a fost distrusa.

In vara anului 2010 am petrecut doua luni in Irak, unde am filmat. Atunci l-am intalnit pentru prima data pe Bakr, un baiat de 12 ani din orasul Sadr. Un copil care avea in el sufletul unui adult. Mi-a povestit de moartea fratelui sau, care a fost victima unui elicopter Apache american. El crede ca acesta i-a fost destinul si ca nu se putea evita aceasta tragedie.

Insa, cand este intrebat despre visele sale, baiatul spune ca isi doreste curent electric. Vrea electricitate care sa-l ajute sa se racoreasca vara si sa-l incalzeasca iarna. A fost o discutie neobisnuita pe care am avut-o cu un copil...

In confortul hotelului meu, intreruperea electricitatii a fost o problema de doar cateva minute - pana cand reteaua nationala de furnizare a fost oprita, iar uriasele generatoare au inceput sa functioneze in spatele cladirii.

Insa Bakr mi-a deschis ochii la niste probleme pe care nu le vedeam pana acum. Am inceput sa observ manunchiurile amestecate de cabluri care atarnau de cladiri. Si, pentru prima data, am inceput sa inteleg de ce vad asa de multa lume care abia urca scarile spitalului central din Bagdad, cu copii in brate, incercand sa ajunga la un doctor de la etaj. Fara electricitate, lifturile nu functioneaza...

Am stat de vorba cu medici care mi-au spus ca sunt cazuri de oameni bolnavi care nu pot sa ajunga la spital pentru ca sunt prea slabiti ca sa ajunga la etajele cladirii. In acel moment am crezut ca am gasit subiectul acestui reportj, insa am constatat foarte repede ca doctorii si pacientii erau prea inspaimantati ca sa vorbeasca despre luptele cu care se confrunta zilnic in acest iad.

In ultimii noua ani, doar doua cuvinte s-au impregnat in mintile irakienilor: "kahraba" (electricitate) si "amn" (securitate).

 

Pe 22 iunie 2004, patruzezi de baloti de bani "cash" au fost incarcati intr-un camion, care i-a dus la baza aeriana Andrews Air Force Base de langa Wahsington D.C. Apoi, banii au fost urcati intr-un transportor aerian C-130, iar a doua zi au ajuns in Bagdad. A fost cea mai mare suma expediata intr-o singura zi de catre Banca Federala a SUA din istorie. Insa nu a fost si singurul transfer. Timp de aproape un an, 12 miliarde de dolari obtinuti din petrolul Irakului - cu alte cuvinte, al poporului - au fost folositi pentru reconstructia tarii. Cel putin 9 miliarde de dolari au disparut.

Irakul pur si simplu inoata in petrol, care genereaza venituri de aproximativ 2 miliarde de dolari pe saptamana. Cu toate acestea, cei 7.216.040 de irakieni depind de generatoarele private. Iar un generator privat este un lux pe care cei mai multi nu si-l permit. Pretul combustibilului este prea mare, iar cei saraci traiesc efectiv in intuneric." - Rashed Radwan, jurnalist Al Jazeera.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Al-Qaida a revendicat doua atentate din Irak cu 72 de morti
Al-Qaida a revendicat doua atentate din Irak cu 72 de morti

Statul islamic din Irak, care cuprinde grupari afiliate la Al-Qaida, a revendicat atentatele siite comise miercuri si in care au fost ucise 72 de persoane in aceasta tara, a anuntat Centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE.

Condamnat la moarte de Saddam Hussein, a stat intr-o groapa 22 DE ANI. Cum a supravietuit
Condamnat la moarte de Saddam Hussein, a stat intr-o groapa 22 DE ANI. Cum a supravietuit

Din 1979 pana in 2003, irakianul a trait ascuns de restul lumii, intr-o groapa sapata in pamant langa casa lui. Conditiile erau atat de dure incat i-au picat toti dintii din gura.

Tara in care platesti cu viata daca esti altfel. Imaginile socante au ajuns pe internet
Tara in care platesti cu viata daca esti altfel. Imaginile socante au ajuns pe internet

Zeci de studenti din Irak au platit cu propria viata pentru simplul fapt ca au ales sa fie altfel. 90 de tineri au fost loviti cu pietre de catre extremistrii religiosi din Bagdad din cauza ca au adoptat stilul “emo”.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.