Reportaj Al Jazeera in Irak. Tara care inoata in petrol, dar care are RATIE de electricitate
La 9 ani de la caderea lui Saddam Hussein, autoritatile din Irak inca nu pot sa asigure populatiei electricitate mai mult de 6 ore pe zi. In aceste conditii, nu este de mirare ca in aceasta tara a aparut o noua meserie: "omul generator".
Pentru un pret, el completeaza aceasta lipsa.
Haidi este un "om generator" si este fericitul posesor a doua generatoare electrice. El se confrunta zilnic cu sute de cereri, venite din partea unor oameni disperati. Reporterii de la Al Jazeera l-au urmarit pe acesta pe strazile din Bagdad, in momentele in care negocia cu clientii problema lipsei de electricitate - un lucru care a devenit extrem de important in viata lor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printre multele ironii ale sortii care au aparut in post-conflictul din Irak, acesta este probabil cel mai puternic: cum este posibil ca o tara care se afla efectiv pe o mare de petrol si care - din 2003 si pana astazi - a beneficiat de investitii americane de 5 miliarde de dolari .. sa nu poata asigura electricitate pentru poporul sau.
Rashed Radwan este jurnalist al televiziunii Al Jazeera si a realizat un reportaj pe aceasta tema. Iata ce spune el:
"Se tot spune ca razboiul din Irak s-a terminat. Asa sa fie oare? George Bush a facut acest anunt cand era presedinte si la fel a procedat si Barack Obama. Insa daca ii intrebi pe irakienii de rand, iti vor spune ca un nou razboi este pe cale sa inceapa, intr-o tara in care cea mai mare parte a infrastructurii de baza a fost distrusa.
In vara anului 2010 am petrecut doua luni in Irak, unde am filmat. Atunci l-am intalnit pentru prima data pe Bakr, un baiat de 12 ani din orasul Sadr. Un copil care avea in el sufletul unui adult. Mi-a povestit de moartea fratelui sau, care a fost victima unui elicopter Apache american. El crede ca acesta i-a fost destinul si ca nu se putea evita aceasta tragedie.
Insa, cand este intrebat despre visele sale, baiatul spune ca isi doreste curent electric. Vrea electricitate care sa-l ajute sa se racoreasca vara si sa-l incalzeasca iarna. A fost o discutie neobisnuita pe care am avut-o cu un copil...
In confortul hotelului meu, intreruperea electricitatii a fost o problema de doar cateva minute - pana cand reteaua nationala de furnizare a fost oprita, iar uriasele generatoare au inceput sa functioneze in spatele cladirii.
Insa Bakr mi-a deschis ochii la niste probleme pe care nu le vedeam pana acum. Am inceput sa observ manunchiurile amestecate de cabluri care atarnau de cladiri. Si, pentru prima data, am inceput sa inteleg de ce vad asa de multa lume care abia urca scarile spitalului central din Bagdad, cu copii in brate, incercand sa ajunga la un doctor de la etaj. Fara electricitate, lifturile nu functioneaza...
Am stat de vorba cu medici care mi-au spus ca sunt cazuri de oameni bolnavi care nu pot sa ajunga la spital pentru ca sunt prea slabiti ca sa ajunga la etajele cladirii. In acel moment am crezut ca am gasit subiectul acestui reportj, insa am constatat foarte repede ca doctorii si pacientii erau prea inspaimantati ca sa vorbeasca despre luptele cu care se confrunta zilnic in acest iad.
In ultimii noua ani, doar doua cuvinte s-au impregnat in mintile irakienilor: "kahraba" (electricitate) si "amn" (securitate).
Pe 22 iunie 2004, patruzezi de baloti de bani "cash" au fost incarcati intr-un camion, care i-a dus la baza aeriana Andrews Air Force Base de langa Wahsington D.C. Apoi, banii au fost urcati intr-un transportor aerian C-130, iar a doua zi au ajuns in Bagdad. A fost cea mai mare suma expediata intr-o singura zi de catre Banca Federala a SUA din istorie. Insa nu a fost si singurul transfer. Timp de aproape un an, 12 miliarde de dolari obtinuti din petrolul Irakului - cu alte cuvinte, al poporului - au fost folositi pentru reconstructia tarii. Cel putin 9 miliarde de dolari au disparut.
Irakul pur si simplu inoata in petrol, care genereaza venituri de aproximativ 2 miliarde de dolari pe saptamana. Cu toate acestea, cei 7.216.040 de irakieni depind de generatoarele private. Iar un generator privat este un lux pe care cei mai multi nu si-l permit. Pretul combustibilului este prea mare, iar cei saraci traiesc efectiv in intuneric." - Rashed Radwan, jurnalist Al Jazeera.
Sursa: Al Jazeera
Etichete: SUA, electricitate, petrol, irak, curent electric, reportaj, bagdad, generator, al-jazeera,
Dată publicare:
20-06-2012 10:50