ONU: "Europa se intoarce in Evul Mediu". Controversa cutiilor pentru copiii abandonati
Cutiile in care parintii isi pot abandona copiii nedoriti, comune in Europa medievala, au inceput sa reapara in ultimii zece ani.
Sustinatorii ideii spun ca aceste cutii incalzite, monitorizate de asistente medicale, sunt o solutie mai buna pentru copii decat abandonul in strada.
Insa Organizatia Natiunilor Unite (ONU) este de alta parere si sustine ca masura violeaza drepturile fundamentale ale copilului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Temperatura din interiorul cutiei este ridicata si in timpul iernii. Mai este si o scrisoare adresata mamelor in care le sunt comunicate persoane de contact si numere de telefon, in cazul in care s-ar razgandi si ar vrea sa-si ia inapoi copiii.
Doar in aceasta cutie sunt abandonati doi copii in fiecare an, de mame sau vreo ruda apropiata. Acesti copiii sunt nascuti in secret, cel mai probabil acasa, pentru ca nu sunt inregistrati la niciun spital.
Copiii sunt preluati de personalul medical, apoi de autoritati si ulterior dati spre adoptie. Din cauza acestui sistem ei nu vor ajunge niciodata sa-si cunoasca mamele naturale.
Practica este condamnata de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului, care este de parere ca acestor copii le este furat definitiv dreptul de a afla care sunt cei care le-au dat viata.
Un psiholog de la Universitatea din Nottingham, Kevin Browne, se altura acestei opinii, insa are alte motive. Crede ca un copl abandonat in aceste cutii nu se va dezvolta normal, pentru ca el ar fi un anonim toata viata lui. In plus, acest sistem ar incuraja abandonul, din moment ce va fi atat de usor sa scapi de un nou nascut.
In ultimii zece ani, sistemul a fost adoptat in mai multe state din Europa Centrala si de Est, de la tari baltice si pana la Germania, Austria, Polonia, Ungaria sau Cehia. Legile din anumite tari incurajeaza raspandirea acestor cutii pentru copii.
In Ungaria, de exemplu, legea spune ca in cazul in care noul nascut este lasat in cutia instalata de autoritati, mama lui nu risca acuzatii de natura penala, iar gestul ei va fi considerat a fi un consimtamant pentru adoptie. In schimb, daca un copil este abandonat in oricare alt loc, fapta va fi considerata infractiune.
Profesorul Kevin Browne crede ca raspandirea acestor cutii sau leagane pentru copii este mai mare in fostele tari comuniste, unde oamenii s-au obisnuit ca autoritatile sa preia spre ingrijire copii, si in tarile catolice, in care stigmatul maternitatii unei femei necasatorite este mai puternic.
In ciuda organizatiilor care condamna raspandirea cutiilor, sunt destule voci care sustin sistemul. Medicul Gabriele Stangl, de la o maternitate din Berlin, spune ca aceste cutii au salvat numeroase vieti. Copii care au ajuns in cutia din Berlin au avut parte de cele mai bune conditii de viata inca din prima clipa a abandonului si au ajuns sa fie adoptati intr-un timp foarte scurt.
In acelasi timp, mamelor naturale li se acorda si o perioada in care se pot razgandi, perioada care li se aduce la cunostinta prin scrisoarea lasata pentru ele in interior.
Acest sistem este bine pus la punct in Germania. De exemplu, intr-o cutie instalata in Hamburg au fost abandonati 42 de copii in ultimii zece ani. 14 dintre acestia au fost luati inapoi de mamele naturale, datorita regulilor clare si stricte aplicate.
Toate aceste argumente nu au fost convingatoare pentru Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului, care sustine ca masura nu este nimic altceva decat un pas urias inapoi, in Evul Mediu, cand bisericile aveau asa-numitele “roti pentru copii gasiti”, niste ferestre rotunde prin care puteau fi introdusi in interiorul lacaselor copiii nedoriti.
Conform datelor ONU, astfel de cutii exista in Statele Unite si Japonia.
O evidenta arata ca in Europa numarul lor este destul de mare:
Germania – 99;
Polonia – 45;
Cehia – 44;
Ungaria – 26;
Slovacia – 16;
Lituania – 8;
Italia – 8;
Belgia, Olanda, Elvetia, Vatican – cate o cutie.